Vláda si pripomína November len vyhlásením

Vláda ani najvyšší ústavní činitelia si tohoročné sedemnáste výročie 17. novembra 1989 nepripomínajú žiadnou oficiálnou akciou. Ministri sa k nemu vyjadrili pätnásťriadkovým vyhlásením, ktoré schválili na pravidelnom rokovaní vlády.

Udalosti, ktoré viedli k pádu komunizmu, si na zvláštnych akciách nepripomína ani žiadna z koaličných strán. Naopak opozícia na dnešok na bratislavské Námestie SNP zvoláva míting, ktorým si chcú SDKÚ, SMK a KDH výročie pripomenúť.

Premiér Robert Fico bude dnes a zajtra na výjazde na strednom Slovensku, kde na stretnutiach s občanmi podporí kandidátov Smeru v komunálnych voľbách. Z jeho programu vyplýva, že sa nezúčastní žiadnej akcie, ktorá by sa týkala špeciálne výročia.

Podľa vládneho vyhlásenie je 17. november 1989 jedným z najvýznamnejších dní v moderných slovenských dejinách. Vláda sa podľa neho k hodnotám Novembra v plnej miere hlási, v porevolučnom vývoji však vidí rezervy v napĺňaní právneho a sociálneho štátu. "Odrazom tohto zaostávania sú aktuálne problémy sociálnej vylúčenosti, chudoby, sťaženého prístupu k zdravotnej starostlivosti a ku vzdelaniu, ako aj nízkej právnej vymožiteľnosti," píše sa vo vyhlásení, podľa ktorého sa kabinet vynasnaží naplniť túžby ľudí, ktoré sa so 17. novembrom spájajú. Prezident Ivan Gašparovič si podľa hovorcu Mareka Trubača obete komunizmu už pripomenul, keď pred niekoľkými dňami položil veniec k pamätníku obetiam totality na ružinovskom cintoríne v Bratislave. V deň výročia bude prezident v Maďarsku. Slávnostnú recepciu ani inú spomienkovú akciu pre zahraničných diplomatov nechystá ani ministerstvo zahraničia.

Vyhlásenie vraj stačí

Smer pri príležitosti sviatku nezvoláva žiadnu zvláštnu akciu. Poslankyňa Renáta Zmajkovičová (Smer) považuje vládne vyhlásenie za dostatočnú pripomienku výročia. Fakt, že si 17. november žiadnou akciou nepripomínajú ani vládne strany, si vysvetľuje najmä tým, že sa začala kampaň pred komunálnymi voľbami.

Predseda SNS Ján Slota povedal, že si 17. november pripomenie ako "sviatok demokracie a boja proti rasizmu". Delegácia SNS aj mesta Žiliny sa podľa Slotu zúčastní spolu s otcom zavraždeného študenta Daniela Tupého na odhalení pamätníka na bratislavskom nábreží Dunaja. Predseda SNS však nepríde, je v zahraničí. Slota vníma 17. november 1989 ako koniec éry "chorej ideológie". Nemyslí si však, že by sme si mali pripomínať tento dátum "nejako zvlášť, keďže už je sviatkom". Sedemnásty november si však podľa Slotu zaslúži byť dňom pracovného voľna.

HZDS na centrálnej úrovni neorganizuje žiadnu spomienkovú akciu, povedala ústredná tajomníčka hnutia Zdenka Kramplová. Kandidáti HZDS v komunálnych voľbách si však výročie určite pripomenú na stretnutiach s občanmi, dodala. "Ale mňa osobne veľmi mrzí, že sme to zahnali niekde do kúta, a tí, ktorí majú dnes 17 rokov, pomaly ani nevedia, o čo išlo," mieni. Podľa Kramplovej by štátne oslavy tohto sviatku byť mali.

Postkomunistická vláda neoslavuje, tvrdí opozícia

Postoj vlády k oslavám Novembra zrejme súvisí s tým, že zo šestnástich členov Ficovho kabinetu je desať bývalých členov komunistickej strany, hovorí predseda poslaneckého klubu SDKÚ Stanislav Janiš. "Vláda je tá, ktorej 17. november bohvieako nevyhovoval," poznamenal.

"Z hľadiska tejto vlády je to úplne logické. Veď by to bolo trápne, keďže je tam väčšina členov komunistickej strany," myslí si poslanec z KDH Vladimír Palko. Predseda SMK Béla Bugár tiež považuje za otázne, či sa vôbec niektorá z vládnych strán k myšlienkam Novembra hlási. "Premiér sa k tomu oficiálne nikdy nepriznal a dokonca sa mi zdá, že on to ani neuznáva. Nedá sa teda od vlády očakávať, že urobí oficiálnu akciu, keď sa k tomu nehlásia jednotlivé subjekty koalície," povedal.

Podľa minuloročného prieskumu agentúry MVK sa protestov proti komunistickému režimu pred 17 rokmi zúčastnila tretina obyvateľov. Približne rovnaký počet ľudí sa podľa iných prieskumov pred piatimi rokmi prikláňal k tomu, aby bol 17. november štátnym sviatkom. Podľa posledného prieskumu českej agentúry CVVM si tento sviatok pripomínajú takmer dve tretiny Čechov, aj keď ho nijako neoslavujú.

Politológ: Premiér si ani nevšimol, že sa niečo deje

O postoji k výročiu pádu komunizmus sme sa zhovárali s politológom MIROSLAVOM KUSÝM.

Ako hodnotíte to, že sa nechystajú žiadne oficiálne oslavy výročia 17. novembra?

"Zrejme to odráža aj postoj premiéra k novembrovým udalostiam, ktorý pred časom veľmi pregnantne vyjadril. Povedal, že si (17. novembra 1989 - pozn. red.) ani nevšimol, že sa niečo deje. Tento prístup k sviatku sa mi zdá dosť arogantný."

Ako vnímate vzťah súčasnej vládnej garnitúry k pádu komunizmu?

"Sám Fico pochádza od komunistov, on sa z tejto strany vydelil cez SDĽ. Ale postoj tejto garnitúry k Novembru je prinajmenšom ľahostajný. Mohlo by sa to však označiť aj tvrdšie - pohŕdavý."

Týka sa to všetkých troch vládnych strán?

"Mečiar ako jediný z nich sa k odkazu 17. novembra svojím spôsobom hlásil, keďže sa svojho času považoval za pravého dediča Verejnosti proti násiliu. Ľudia z SNS, okamžite, ako sa objavili, začali vystupovať skôr proti demokratizačnému procesu."

(knm), MIROSLAV KERN, SME

obsah | Slovenská republika