Francúzske non je pre slovenskú vládu sklamaním

Jasné odmietnutie európskej ústavy Francúzmi v nedeľňajšom referende prijal minister zahraničných vecí Eduard Kukan s "obrovským sklamaním a trpkým rozčarovaním".

"Francúzsko bolo zakladajúcim členom Európskych spoločenstiev a po dlhé roky spolu s Nemeckom hnacím motorom, dynamom európskej integrácie, ako aj rozširovania Európskej únie. O to menej je pochopiteľné rozhodnutie francúzskych voličov," povedal Kukan v pondelok.

Slovensko sa podľa neho bude zasadzovať o to, aby proces ratifikácie ústavnej zmluvy pokračoval a aby sa uskutočnil vo všetkých členských krajinách EÚ. "Budeme prispievať k širšej debate v rámci EÚ tak, aby výsledky francúzskeho referenda zásadne neovplyvnili ďalšie pokračovanie projektu spoločnej Európy," konštatoval. Situáciou po odmietnutí euroústavy vo Francúzsku sa bude zaoberať summit premiérov členských krajín EÚ 16. a 17. júna. "Tam sa už budú hľadať určité kroky a opatrenia, ktoré by mohli túto situáciu korigovať," povedal. Definitívne riešenie podľa ministra príde až v novembri 2006, keď sa skončí určené obdobie na prijatie euroústavy v rámci celej EÚ. "Čo bude ďalej, to ťažko povedať, 1. novembra roku 2006 sa uvidí, ako to vyzerá s podporou európskej ústavnej zmluvy a vtedy sa tie štáty, alebo ten štát, ktoré odmietli prijať túto zmluvu, budú musieť vyjadriť, ako hodlajú pokračovať ďalej," povedal Kukan.

Slovensko bude tiež presadzovať, aby francúzske odmietnutie neovplyvnilo ďalší proces rozširovania únie. "Európska únia dnes bez tejto ústavy môže fungovať ďalej, pretože tu existuje zmluva z Nice, tá ale predpokladá, že EÚ bude mať iba 27 členov," povedal Kukan. Po vstupe Bulharska a Rumunska tak bude nutné otázku ďalšieho vstupu krajín vyriešiť. Kukan dodal, že podľa politikov aj právnikov nie je možné európsku ústavu opätovnými rokovaniami pozmeniť.

Situácii by podľa Kukana pomohlo, keby sa euroústava úspešne ratifikovala vo zvyšných štátoch únie. Mnohé napovie už výsledok stredajšieho referenda v Holandsku, hoci podľa Kukana tam nie je jeho výsledok taký záväzný ako vo Francúzsku. "Ak by Francúzsko zostalo ako jediný štát, tak si myslím, že to je najlepší spôsob, ako odpovedať na výsledky negatívneho referenda," povedal.

Podľa Kukana sa výsledok hlasovania vo Francúzsku neodrazí na fungovaní EÚ, hoci tá bude pôsobiť s negatívnym tieňom do budúcnosti. Francúzske nie by nemalo ovplyvniť ani začatie prístupových rokovaní s Chorvátskom, ani prípravu nových členov, vrátane Slovenska, na prijatie eura.

Premiér ľutuje francúzske rozhodnutie

Poľutovanie nad výsledkom nedeľného francúzskeho referenda o Zmluve o ústave pre Európu vyjadril predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda. Sklamaný je, že Francúzsko, dlhé desaťročia jeden z hlavných motorov európskej spolupráce, sa stalo prvou krajinou, ktorá odmietla ústavnú zmluvu. Uvádza sa to v stanovisku premiéra, ktoré poskytol tlačový odbor Úradu vlády SR.

Podľa Dzurindu proces európskej integrácie a spolupráce sa však výsledkom francúzskeho referenda nekončí. Európska únia aj v minulosti preukázala, že politická vôľa spolupracovať je silnejšia než výzvy, ktorým čelila. Preto je podľa premiéra potrebné, aby ratifikácia ústavnej zmluvy pokračovala a bola ukončená v každej členskej krajine EÚ.

Dzurinda oceňuje, že pred francúzskym referendom sa 49 percent európskej populácie, zastupujúcej deväť členských krajín EÚ, vyjadrilo za rovnaké pokračovanie európskej spolupráce. Nedávny súhlas 116 poslancov Národnej rady Slovenskej republiky s Ústavnou zmluvou EÚ bol zreteľným prejavom politickej vôle Slovenska pokračovať v európskej spolupráci, uvádza sa v stanovisku predsedu vlády Mikuláša Dzurindu.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika