Koľko bude SR stáť členstvo v NATO?

Tí, ktorí tvrdia, že členstvo v NATO bude stáť obrovské peniaze, sa jednoducho mýlia, alebo zavádzajú verejnosť. Vyhlásil to včera štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Ivan Korčok po skončení formálnych prístupových rozhovorov s alianciou.

Severoatlantická aliancia je podľa jeho slov najlepšou a najlacnejšou alternatívou na zabezpečenie obrany Slovenska. Zdroje na tento účel by sme totiž vynakladali bez ohľadu, či sme, alebo nie sme členom aliancie. Finančné prostriedky, ktoré Slovensko zaplatí do rozpočtov NATO, budú jedinými výdavkami vyplývajúci z členstva v aliancii, uviedol Korčok. Členské krajiny NATO prispievajú na chod aliancie 0,5 % z celkových svojich obranných výdavkov.

Slovenská republika bude prispievať do troch rozpočtov NATO - civilného, vojenského a rozpočtu pre bezpečnostné investície. Rezort obrany bude pritom hradiť posledné dva rozpočty. Aliancia nechce zatiaľ zverejňovať výšku príspevku, kým sa neskončia rokovania so všetkými krajinami. Dohodnutá suma však slovenský rokovací tím neprekvapila a jej výšku odráža aj dlhodobý plán ministerstva obrany na roky 2003 až 2008 a tiež rozpočtové kalkulácie do budúcich období, poznamenal Korčok. Výška príspevku je presne vypočítaná a predstavuje "hrubý národný dôchodok vyjadrený v parite kúpnej sily extrapolovanej na dátum vstupu".

NÁRODNÁ OBRODA

obsah | Slovenská republika