Proti násiliu protestovali desiatky ľudí

Niekoľko desiatok ľudí odsúdilo v stredu v Nitre piatkový útok na študentku maďarskej národnosti. Hlavný organizátor protestného pochodu občiansky aktivista Ivan Gontko kritizoval čoraz menšiu citlivosť ľudí na slovné i fyzické útoky s nacionalistickým podtextom.

Vinu za to pripisuje politikom, ktorí boli podľa neho zhovievaví k predvolebným rečiam šéfa národniarov Jána Slotu.

Medzi rečníkmi, ktorí odsúdili útok na bezbrannú ženu, nechýbali predstavitelia cirkvi, akademickej obce, herci a osobnosti mesta. Zhodli sa, že si v Nitre nepamätajú taký brutálny čin s rasovým motívom. Dekan fakulty stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa Béla László síce netajil sklamanie z nízkej účasti na pochode, ale vyzdvihol, že sa na ňom zúčastnili predovšetkým mladí ľudia. "Ak by bolo treba, ešte prídeme a vo väčšom počte," povedal László.

Včerajšiemu pochodu predchádzalo piatkové fyzické napadnutie 23-ročnej študentky maďarskej národnosti z Horného Mýta, ktoré malo okrem lúpežného aj národnostný motív. Dvaja mladí páchatelia s vyholenými hlavami jej na bielu blúzku napísali protimaďarské heslá. "To, že ju napadli za to, že hovorila iným jazykom, je jedna vec, ale je hrozné, že vôbec zaútočili na ženu," povedala herečka nitrianskeho divadla Eva Pavlíková.

Polícia krátko po udalosti rozbehla rozsiahlu pátraciu akciu, páchateľov však ešte nechytila. Kriminalisti podľa nitrianskeho policajného hovorcu Miloša Fábryho preverujú množstvo poznatkov od občanov, niektoré dokonca z Maďarska, no dvojica páchateľov im uniká. O vypísaní odmeny za pomoc pri odhalení útočníkov polícia zatiaľ neuvažuje. Po zverejnení tohto prípadu prišli na mobilné telefóny funkcionárov SNS v Nitrianskom kraji výhražné textové správy, ktoré boli odoslané z Maďarska.

SNS v Nitre sa podľa predsedu okresnej rady Štefana Slováčika od piatkového útoku na študentku dištancuje a želá si skoré potrestanie páchateľov.

Počas víkendu bol v Sládkovičove napadnutý mladý muž hovoriaci po maďarsky, polícia začala trestné stíhanie pre výtržníctvo, národnostný motív útoku sa v tomto prípade podľa Martiny Kredatusovej z trnavskej polície nepotvrdil.

(ma), PRAVDA

obsah | Slovenská republika