Najväčší ďalekohľad je v Kolonici

Najväčší ďalekohľad na Slovensku je nainštalovaný v astronomickom observatóriu pri Kolonici (okr. Snina). Zrkadlo ďalekohľadu má priemer až jeden meter a priviezli ho z ďalekej ruskej Odesy.

Technický unikát začal vedcom, ale aj verejnosti, slúžiť vlani v lete. Ovláda sa cez počítač. Okrem klasickej optiky má ďalekohľad aj elektronický systém, pomocou ktorého môžu astronómovia uskutočňovať aj zložitejšie pozorovania. Cez ďalekohľad je možné vidieť hviezdy v jasnosti 17 magnitúd. Pre porovnanie: ľudské oko je schopné vnímať len 5-6 magnitúd. To oceňujú najmä laici.

Pohľad na Mesiac prostredníctvom ďalekohľadu ich dokáže ohúriť. Najkrajšie je jeho pozorovanie počas splnu. Vtedy sa ďalekohľad pre mesačný jas na vedecké účely ani nedá využívať. Vidieť pritom aj jednotlivé krátery Mesiaca. Cítite sa, ako keby ste boli tesne nad ním," hovorí riaditeľ Vihorlatskej hvezdárne v Humennom Igor Kudzej. Cena ďalekohľadu je vysoká a ráta sa v miliónoch. Má však hodnotu najmä pre vedcov. Laik by nedokázal jeho kvality naplno zužitkovať. Humenskí astronómovia dostali tento prístroj od kolegov z Ruska do bezplatného prenájmu na 90 rokov. Do Kolonice však tiež chodievajú na pozorovacie stáže a poznatky si astronómovia navzájom vymieňajú.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika