Slovensko a Rakúsko spojí most

Vodou z Moravy dnes symbolicky pokrstili maketu budúceho mosta, spájajúceho Slovensko s Rakúskom medzi pohraničnými obcami Záhorská Ves a Angern.

Výstavba sklápacieho dreveného mosta v dĺžke 400 a šírke 12 metrov vyrieši cestné prepojenie obcí cez rieku Moravu namiesto doterajšej kompy. Denne ju v priemere využíva asi 1200 ľudí a 300 motorových vozidiel. Náklady na projektovú dokumentáciu nového mosta predstavujú vyše štyri milióny Sk. Na financovaní sa polovicou podieľa Európsky fond regionálneho rozvoja, 45 percent pôjde zo štátneho rozpočtu a zvyšných päť percent prefinancuje Bratislavský samosprávny kraj. Práce by sa mali začať na budúci rok.

Most bude zakomponovaný na slovenskú a rakúsku cestnú sieť. Na regionálnom projekte sa po vyše desaťročnom úsilí dohodli Bratislavský kraj a Spolková krajina Dolné Rakúsko. Paradoxne to bola rakúska strana, ktorá v roku 1997 výstavbu mosta zablokovala miestnym referendom, zrejme z obavy pred prílevom lacnej pracovnej sily. Dnes sú to Rakúšania z prihraničných obcí, ktorí majú záujem zamestnať sa v blízkych vitálnych spoločnostiach ako sú Volkswagen či Holcim a ďalšie firmy v Priemyselnom parku Záhorie.

Most v Záhorskej Vsi by bol po Moravskom Svätom Jáne už druhým pevným prepojením cez rieku Moravu. Na dnešnej prezentácii projektu sa zúčastnil predseda slovenskej vlády Mikuláš Dzurinda, predseda BSK Ľubo Roman, prezident Krajinského snemu Dolného Rakúska Edmund Freibauer a početní obyvatelia zo slovenských a rakúskych priľahlých obcí.

TASR

obsah | Slovenská republika