Vo Zvolene a na Sliači sa začalo slovensko-české cvičenie Modrá hranica

Zaujatím pozícií a pozemnou prípravou sa dnes vo Zvolene a na Sliači začalo slovensko-české vojenské cvičenie vzdušných síl pod názvom Modrá hranica 2004.

Cieľom cvičenia je zvýšenie pripravenosti vzdušných síl oboch členských krajín Severoatlantickej aliancie čeliť novým bezpečnostným rizikám v 21. storočí, ako aj riešenie krízových situácií vojenského i nevojenského charakteru.

Letectvá Ozbrojených síl SR a Armády ČR vykonajú cvičenie s dôrazom na preverenie schopnosti pôsobenia proti narušiteľom spoločného vzdušného priestoru vymedzeného projektom Spoločné nebo v rámci integrovaného vzdušného priestoru NATO. TASR o tom informovala dôstojníčka pre styk s verejnosťou Vzdušných síl SR vo Zvolene kapitánka Věra Zoková. Hlavnou časťou cvičenia sú dve etapy v dňoch 12. a 13. októbra, keď slovenskí a českí piloti budú spoločne pôsobiť proti narušiteľovi vzdušného priestoru. Na programe je aj precvičenie spolupráce pri poskytnutí logistickej podpory pohotovostným lietadlám.

Na cvičení sa za slovenskú stranu zúčastňujú príslušníci Leteckej základne Sliač a Centrum riadenia vzdušných operácií vo Zvolene. Českú stranu reprezentuje brigáda velenia, riadenia a prieskumu a príslušníci leteckej základne v Čáslavi.

SME

obsah | Slovenská republika