MMF napomína slovenskú vládu

Naša ekonomika má stále veľa problémov. Pre ich nedostatočné riešenie napomína vládu aj Medzinárodný menový fond. Juan Jose Fernandez-Ansola z misie fondu, ktorá hodnotila vývoj na Slovensku v minulých mesiacoch, včera povedal, že "Slovensko dosiahlo významný pokrok, ale stále sú aj nesplnené úlohy".

Na jednu stranu je síce pravda, že tempo rastu slovenskej ekonomiky sa vlani oproti roku 2000 značne zrýchlilo. Zatiaľ čo v roku 2000 prírastok hrubého domáceho produktu predstavoval 2,2 %, v roku 2001 to bolo až 3,3 %. Jeho celkový objem v minulom roku dosiahol 964,6 miliardy Sk. Tvorba HDP vzrástla vo všetkých odvetviach s výnimkou stagnácie v priemysle v dôsledku poklesu v ťažbe nerastných surovín a vo výrobe a rozvode elektriny, plynu a vody.

Ostávajú však naďalej neprehliadnuteľné resty. Sú to však tie najdôležitejšie - reformy. Vláde sa nepodarilo urobiť také zmeny, aby sa zahraniční investori nemuseli obávať jesenných volieb. Podľa misie fondu môže neistota zahraničia slovenskú ekonomiku urobiť ešte zraniteľnejšou.

Jediným liekom, ktorý má teraz po ruke vláda, je rozumná rozpočtová politika. Fond ministrom odporučil, aby prestali míňať viac, ako si štát môže dovoliť. Navrhuje pomalšie zvyšovať platy vo verejnom sektore, stavať menej diaľnic, strážiť výdavky na sociálne dávky.

Fond varoval, že ak vláda nesprísni svoju rozpočtovú politiku, bude musieť zasiahnuť centrálna banka, ktorá môže zakročiť zvýšením úrokových sadzieb. Takéto riešenie by však zvýšilo cenu peňazí a pôsobilo by proti rastu ekonomiky.

(bro), SME, (mp)

obsah | Slovenská republika