Na Srí Lanku sa chystá ďalšia misia

Na Srí Lanku, ktorá sa stále spamätáva z decembrového útoku vĺn tsunami, by mala odísť aj ďalšia skupina záchranárov z Komplexnej centrálnej záchrannej služby Gabčíkovo. Predseda predstavenstva tejto spoločnosti Ján Culka potvrdil, že chystajú ďalšiu misiu, ktorá by mala v dezinfekcii nemocníc a škôl pokračovať.

Okrem finančnej otázky, ktorú musia doriešiť, čakajú aj na písomné pozvanie srílanskej strany. Culka verí, že definitívne rozhodnutie padne do dvoch týždňov, aby mohli vycestovať čo najskôr.

Srí Lanka má záujem o pomoc od našich záchranárov. Zatiaľ iba ústne to vyjadrila honorárna konzulka tejto krajiny na Slovensku Ľuboomíra Károlyiová. Tá v mene Srí Lanky vyjadrila záchranárom vďaku za ich "vysoko, vysoko profesionálnu prácu". Pripomenula, že obnova krajín postihnutých prírodnou katastrofou nebude krátkodobý proces. Zároveň požiadala prípadných darcov, ktorí chcú pomôcť v nejakom konkrétnom projekte, aby sa obrátili buď na veľvyslanectvo alebo na konzulát. Na tie je možné odporučiť konkrétne projekty, na ktoré sa dá prispieť.

Slovenskí záchranári na Srí Lanke pracovali osem dní a do vlasti sa vrátili v sobotu večer. Skupinu tvorilo deväť slovenských a päť maďarských záchranárov a jeden lekár. Za ten čas dezinfikovali 12 objektov, prevažne nemocníc, škôl a detských domovov. Na dezinfekciu použili 600 litrov koncentrátu BANOX a keby s ním pracovali dlhšie, mohlo by to ohroziť ich zdravie.

Záchranári sa vrátili v poriadku, bez zdravotných ťažkostí, cítia iba únavu. Zhodli sa, že misia bola dobre pripravená a nestretli sa na nej s neriešiteľným problémom. Ťažšie sa vyrovnávali iba s vysokými teplotami. Zástupca maďarských záchranárov Mihál Manga označil misiu "za stopercentne úspešnú". Ocenil pritom aj to, že dve susedné krajiny sa dokázali dohodnúť a spolupracovať v prospech tretej krajiny. Podľa slovenského záchranára Michala Vinczeho pohľad na prírodnou katastrofou zničenú krajinu bol smutný. Ľudia však boli podľa neho veľmi milí a ďakovali za pomoc. Záchranári priniesli na Slovensko aj ďakovné listy. Generálnym sponzorom cesty bol Slovnaft, časť prostriedkov poskytli individuálni darcovia a časť aj samotní záchranári.

(mm), PRAVDA

obsah | Slovenská republika