Markíza sa stala najúspešnejším televíznym projektom na svete

Najúspešnejšou televíznou stanicou na svete s najväčším podielom na domácom mediálnom trhu bola v roku 2003 slovenská súkromná televízia Markíza.

Vyplýva to z výsledkov medzinárodného prieskumu francúzskej spoločnosti Mediametrie, ktorá každoročne monitoruje sledovanosť viac ako 600 televíznych staníc na piatich kontinentoch a zistené fakty archivuje v databáze Eurodata TV Markíza so 45,4-percentným podielom na domácom trhu vedie rebríček pred českou Novou, pričom nad 40-percentnú hranicu sa dostali ešte ďalšie dve televízie.

Okrem toho stále najobľúbenejšia slovenská televízna stanica sa presadila aj v iných kategóriách. Napríklad silvestrovskú verziu humorného galaprogramu Uragán sledovalo 52 percent obyvateľov SR, čo jej zabezpečilo titul najsledovanejšia zábavná relácia v Európe. Mimoriadne úspešná kvízová šou Milionár zas zabodovala v sekcii súťažných programov. Najvyššiu sledovanosť dosiahla 14. novembra 2003, a to 44,6 percenta. Dostala sa tak na druhú priečku medzi európskymi formátmi podobného typu. Presne o mesiac neskôr odvysielala Markíza Hodinu pravdy. Aj v tomto prípade prekročila sledovanosť relácie magickú 40-percentnú hranicu, a tak sa jej v rovnakej kategórii ušlo tretie miesto.

Elektronická databáza Eurodata TV vznikla začiatkom 90. rokov a jej cieľom je mapovanie vývoja mediálneho trhu vo svete.

(koli), NÁRODNÁ OBRODA

obsah | Slovenská republika