Rada nepredĺžila licenciu TV Markíza

Slovenskí zástupcovia podľa Rady pre vysielanie a retransmisiu nemajú reálny vplyv na chod televízie Markíza. Rada preto v utorok prerušila konanie, kde rozhoduje o predĺžení platnosti vysielacej licencie Markízy.

Kancelár rady Andrej Holák podotkol, že rada podľa zákona dbá na to, aby bola zabezpečená primeraná majetková účasť slovenských osôb a ich zastúpenie v orgánoch spoločnosti. To televízia splnila, no rade sa nepozdáva vplyv slovenských spolumajiteľov na rozhodovanie. Jedinou spoločnou právomocou všetkých akcionárov je podľa Holáka schvaľovanie programovej štruktúry. Markíza má 30-dňovú lehotu na to, aby rade predložila nový model usporiadania orgánov. Jej licencia platí od 13. septembra 1995 do 14. septembra 2007, predĺžiť ju majú o 12 rokov. Ani utorkové rokovanie rady sa neobišlo bez pokút za prehrešky počas reality show. Markíza a JOJ nesprávne uplatnili systém označovania programov symbolom vekovej vhodnosti. TV JOJ má zaplatiť 50 tisíc korún za to, že Noc VyVolených 24. októbra neoznačila piktogramom s 18-kou, ale 15-kou. Za rovnaký problém má Markíza uhradiť stotisíc korún za Big Brother - Late Night z 1. novembra. K "nižším" pokutám sa rada priklonila, pretože boli oba programy odvysielané v neskorých hodinách. Markíze tiež uložila ďalšie upozornenie na to, že porušila zákonnú zásadu objektivity spravodajstva v Televíznych novinách 28. septembra v príspevku Predčasné voľby?. Okrem toho rada začala preverovať ďalšie možné porušenia zákona na televíznych obrazovkách. V Novinách TV JOJ z 13., 18., 20. a 21. novembra mohla byť skrytá reklama, v príspevku relácie Črepiny Špinavá voda zo 7. novembra nezabezpečená všestrannosť informácií a názorová pluralita.

Rada otvorila ďalšie správne konanie voči Slovenskej televízii, ktorá stále prerušuje Slovensko hľadá SuperStar aj keď už nie reklamou. Členovia rady si budú všímať zabezpečenie objektivity v príspevku Žilina: zhromaždenie proti slotalite v Správach STV zo 17. novembra. Okrem toho rozhodnú, či STV 31. decembra správne označila film Snowboarďáci.

TASR

obsah | Slovenská republika