Gašparovič vymenoval Malchárka za ministra hospodárstva

Prezident Ivan Gašparovič vymenoval Jirka Malchárka za nového ministra hospodárstva. Rezort po odvolaní Pavla Ruska z funkcie ministra 24. augusta dočasne riadil podpredseda vlády a minister financií Ivan Mikloš.

Ruska z postu ministra hospodárstva odvolal prezident 24. augusta tohto roku na žiadosť premiéra Mikuláša Dzurindu. O vymenovanie Malchárka do funkcie ministra hospodárstva požiadal premiér hlavu štátu ešte 12. septembra. Hoci Mikloša ako zastupujúceho ministra vymenoval prezident okamžite po Ruskovom odvolaní, s Malchárkovým menovaním do funkcie otáľal.

Odcestoval na návštevu USA a po návrate čakal, ako sa vyvinie situácia v parlamente, keď vládna koalícia týždeň hľadala 76 hlasov potrebných na prelomenie obštrukcií opozície.

Malchárek je dvanástym šéfom hospodárstva samostatnej Slovenskej republiky. Pred ním našej ekonomike velili jedenásti politici. Okrem Mikloša a Ruska aj Pavol Prokopovič, Robert Nemcsics, Ľubomír Harach, Ľudovít Černák, Milan Cagala, Karol Česnek, Ján Ducký, Peter Magvaši a Jaroslav Kubečka. Ducký aj Černák rezort riadili dvakrát.

Nový minister hospodárstva vstúpil do veľkej politiky po septembrových parlamentných voľbách v roku 1998, keď sa stal poslancom NR SR za Stranu občianskeho porozumenia (SOP). V roku 2001 spoluzakladal Alianciu nového občana (ANO), s ktorou sa dostal do NR SR v roku 2002. Po odvolaní lídra ANO Pavla Ruska z funkcie ministra hospodárstva a rozkole v strane Malchárka a ďalších spolustraníkov mimoriadny kongres zbavil straníckych funkcií a vylúčil z aliancie. V parlamente ďalej pôsobil v poslaneckom klube ANO okolo Ľubomíra Lintnera.

Opozícia už avizovala, že Malchárkovi zrejme nedá obligátnych sto dní na rozbeh vo funkcii a pravdepodobne sa ho ĽS-HZDS pokúsi odvolať skôr.

TASR

obsah | Slovenská republika