Vzostup a pád najbohatšieho Slováka

Majského príbeh je o tom, ako sa dá rýchlo zbohatnúť v porevolučnej tlačenici. Ale aj o tom, ako možno takmer o všetko prísť.

Už v novembri 1989 bol 43-ročný Majský úspešným mužom. Mal za sebou kariéru socialistického manažéra v Obale Nové Mesto nad Váhom a v Matadore Bratislava. Počas pôsobenia v Obale sa bližšie spoznal s Vladimírom Mečiarom, ktorý vtedy pracoval ako podnikový právnik v neďalekom Skloobale Nemšová. Známosti z bývalého režimu pomohli neskôr šikovnému obchodníkovi Majskému prísť k obrovským majetkom.

"Narazil som na lacné počítače z Taiwanu a začal som ich dovážať," spomínal po rokoch na začiatky svojho Sipoxu. "Prišiel som na hranice, povedal som colníkom, nech nebrzdia rozvoj Slovenska a idú štrngať na námestia a oni držali rampu a pustili desať kamiónov."

Nasledovali obchody s ruskými ropnými produktmi, na ktorých profitoval možno ešte viac. "Každý sa vtedy bál ísť do Ruska, ropa sa tam pritom dala kupovať takmer zadarmo a Rus by vtedy za pár dolárov predal Jeľcina aj s Kremľom," tvrdil Majský.

V roku 1995 sa už o Majskom hovorilo a písalo ako o najbohatšom Slovákovi. Sám sa tomu prívlastku v médiách nebránil, len "skromne" pripomínal, že väčšinou nevlastní voľné peniaze, hoci jeho Sipox disponuje základným kapitálom "okolo sedem a pol miliardy korún".

Vďaka privatizácii sa v tom čase už sformovali obrysy Majského holdingu. Úspešný veľkopodnikateľ však patril aj medzi najväčších neplatičov Fondu národného majetku. Možno aj preto sa snažil byť zadobre s politickou mocou. Známe boli najmä jeho kontakty s HZDS. Po roztržke s Mečiarom sponzoroval Volfovu SDSS a Weissovu SDĽ.

V roku 1998 zase patril medzi hlavných sponzorov vznikajúcej SOP. "Majský zašiel priďaleko, zle odhadol svoje možnosti a sklamal ho i politický cit," tvrdí jeho bývalý priateľ, ktorý si neželal byť menovaný. Majský čoraz viac upozorňoval na seba tvrdým lobingom v prospech vlastných záujmov, honosnými poľovačkami a bohorovnými vyhláseniami.

V roku 2000 sám priznal, že niektorí vrcholoví politici sa s ním už nechcú ukazovať. Pre ďalších sa stal neprijateľným po krachu spoločnosti BMG Invest a Horizontu. Širokú verejnosť však jeho uväznenie aj tak šokovalo. Považovala ho za nedotknuteľného.

Podľa tvrdenia najbližších príbuzných sa dnes Majského impérium zmieta vo finančných problémoch. Jeho deti, na ktoré bývalý veľkopodnikateľ prepísal majetok, musia rozpredávať nehnuteľnosti. Predali už lukratívny hotel Sipox v Tatranskej Štrbe i zámoček v Gelnici, údajne za 45 miliónov korún.

"Otec má možno dve chalupy a nejaké účty v banke, ale to je všetko, čo reálne vlastí," uviedla jeho dcéra Eva Majská, ktorá vedie celý holding. A ešte dodala: "Považujem za malý zázrak, že sme dokázali firmu zachrániť pred bankami a políciou."

(jc, mj)

obsah | Slovenská republika