Parlament SR odmietol zákon o zahraničných Maďaroch

Slovenskí poslanci vyzvali parlament Maďarskej republiky, aby uviedol zákon o Maďaroch žijúcich v susedných krajinách do súladu s medzinárodným právom a európskymi štandardmi ochrany národnostných menšín. "Zákon je v rozpore so zmluvou o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi SR a MR z roku 1995. Nesúhlasíme s jeho uplatňovaním na území Slovenska, pretože zasahuje do výlučnej územnej a personálnej jurisdikcie suverénneho štátu," konštatuje sa vo vyhlásení, ktoré prijal vo štvrtok 7. 2. 2002 slovenský parlament. Text deklarácie podporilo 112 zo 129 prítomných poslancov, proti bolo 15 poslancov SMK, František Šebej a Peter Osuský nehlasovali.

Šéf maďarskej diplomacie János Martonyi povedal, že vyhlásenie slovenského parlamentu preštudujú. Ľutuje, že v slovenskom parlamente zazneli počas diskusie aj niektoré silne protimaďarské hlasy. Nepokladá za šťastné, že sa takto diskutovalo počas pokračujúceho rokovania medzi Maďarskom a Slovenskom. Nie si je istý, či to uľahčí uzavretie príslušnej slovensko-maďarskej dohody o spomínanom zákone. "Nezávisle od toho sa teším, že slovenská strana chce pokračovať v rokovaniach," povedal.

"Urobí tak aj Maďarsko v nádeji, že dohoda, ktorá sa pred desiatimi dňami zdala byť veľmi blízko, sa napokon predsa len zrodí."

Ministerstvo zahraničných vecí SR pokladá ďalšie rokovanie štátnych tajomníkov, tentoraz v Bratislave, za reálne. Slovenská strana sa bude pritom opierať o včera schválené vyhlásenie parlamentu. Predseda poslaneckého klubu KDH František Mikloško aj napriek prijatému vyhláseniu predpokladá, že Maďarsko so Slovenskom žiadnu dohodu nepodpíše. "Budapešť si však musí uvedomiť, že toto už nie je Horná zem, o ktorej sa rozhoduje v uhorskom parlamente." Slovensku tak podľa neho neostane nič iné, ako prijať jednostranné kroky, ktorými zabrámi uplatňovaniu zákona.

Podpredseda SMK József Kvarda je presvedčený, že vyhlásenie môže skomplikovať rokovania medzi slovenskou a maďarskou stranou. "Vláda si zviazala ruky pri rokovaní so svojím maďarským partnerom. Nemyslím si, že naše pozície sa týmto vyhlásením posilnili," uviedol Kvarda pre Pravdu. Poslanec HZDS Vojtech Tkáč vyhlásenie, naopak, uvítal, zároveň sa však dištancoval od postoja Pravej SNS, ktorá navrhla vypovedanie základnej zmluvy s Maďarskom. "Takýto postoj je protislovenský, protinárodný a protištátny." Slovenský parlament zároveň zaviazal vládu predložiť do konca prebiehajúcej schôdze Národnej rady súbor opatrení na ochranu národnoštátnych záujmov Slovenska. Kabinet by mal tiež informovať členov zahraničného výboru parlamentu o priebehu dvojstranných rokovaní s maďarskou stranou.

(mv, rk, jl), PRAVDA

obsah | Slovenská republika