Maďarské voľby Slovákov neovplyvnia

Podľa politológov víťazstvo maďarských socialistov nad konzervatívnou opozíciou pravdepodobne neovplyvní postoj voličov na Slovensku, v ktorom žije zhruba polmiliónová maďarská menšina.

Predvolebná kampaň v Maďarsku sa, podľa nich, nesústredila na postavenie zahraničných Maďarov, čo je na Slovensku veľmi citlivá téma.

Maďarské voľby nebudú mať žiadny vplyv ani na postoje, ani na volebnú účasť maďarskej menšiny, pretože hlavnými témami boli hlavne vnútropolitické otázky, povedal politológ László Öllös. Prípadná vyššia účasť slovenských Maďarov by pravdepodobne pomohla Strane maďarskej koalície, ktorí získava od tejto menšiny štandardne najviac hlasov.

S Öllösom súhlasila Darina Malová z Univerzity Komenského. "Na volebnú účasť má vplyv najmä mobilizácia zo strany politických strán," dodala. Strana Maďarskej koalície v minulých voľbách získala 11,16 percenta hlasov a podľa prieskumov by mohla rovnaký výsledok zopakovať aj v tohtoročných voľbách.

Juraj Marušiak zo Spoločnosti pre strednú a východnú Európu si však myslí, že porážka opozície pod vedením Viktora Orbána oslabí nacionalistickú argumentáciu niektorých slovenských strán a "maďarská karta" bude v politických diskusiách menej dôležitá ako v minulosti. Podľa neho sa to týka nielen Slovenskej národnej strany, ale čiastočne aj ĽS-HZDS či Smeru-SD.

ČTK

obsah | Slovenská republika