Odsúdili generála Lorenca

Po siedmich rokoch uzavrel Vyšší vojenský súd v Trenčíne kauzu bývalého šéfa Štátnej bezpečnosti Alojza Lorenca. Odvolací senát potvrdil rozsudok prvostupňového súdu, ktorý bývalého prvého námestníka ministra vnútra ČSSR odsúdil vlani v decembri za zneužitie právomoci verejného činiteľa na 15 mesiacov podmienečne s odkladom na tri roky.

Rozsudok nadobudol právoplatnosť a nie je proti nemu prípustný riadny opravný prostriedok. Trestného činu sa Lorenc podľa súdu dopustil tým, že v rokoch 1988-1989 nariadil a organizoval preventívnu izoláciu 11 odporcov komunistického režimu v celách predbežného zadržania. Lorenc v odvolaní žiadal súd, aby vrátil vec do prípravného konania. V piatok doručil súdu dodatok s návrhom, aby súd zmenil verejné pojednávanie na neverejné a zastavil trestné konanie pre neprípustnosť. Bývalý šéf ŠtB sa pritom odvolával na listinu základných práv a slobôd. Podľa neho bola prekročená najdlhšia prípustná lehota, ktorú možno považovať za primeranú na uzavretie kauzy. "Zneužiť právomoc verejného činiteľa mi nikdy ani nenapadlo," povedal pred senátom 62-ročný Lorenc. Po vynesení rozsudku pred novinármi uviedol, že je nevinný. "Pre mňa je rozsudok, že som zneužil právomoc natoľko tvrdý, že výška trestu je skôr menej významná," vyjadril sa Lorenc. Zatiaľ nechcel hovoriť o tom, či sa obráti na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Prokurátor Dušan Kováčik je naďalej presvedčený, že činnosť Lorenca bola jednoznačne obzvlášť závažná. "Nesúhlasím s vinou tak, ako bola uznaná," povedal po skončení pojednávania. Prokurátor okrem inej právnej kvalifikácie skutku navrhoval aj prísnejší trojročný trest odňatia slobody. Podľa Kováčika sa po doručení rozsudku vyšší vojenský prokurátor rozhodne, či spracuje návrh na podanie mimoriadneho opravného prostriedku. Na pojednávaní nebol prítomný nikto z 11 poškodených. Proces sledovali zástupcovia z viac ako desiatich slovenských a českých médií.

(mk) PRAVDA

obsah | Slovenská republika