Zomrel historik Ľubomír Lipták

V pondelok večer vo veku 73 rokov zomrel významný slovenský historik Ľubomír Lipták. Venoval sa slovenským dejinám 19. a 20. storočia, počas normalizácie nesmel publikovať.

"Pre Slovensko, pre ľudí, ktorí vnímajú tú nesmierne komplikovanú históriu krajiny, je to šok," hovorí sociológ a politik Martin Bútora. "Bol to človek, ktorý jedinečným spôsobom zmapoval túto dráhu Slovenska a pomohol nám pochopiť všetko, čo treba k tomu, aby to ďalšie storočie bolo iné a lepšie. Bol to človek brilantného pera so schopnosťou irónie a odstupu. Niektoré jeho posledné skvelé štúdie hovoria, ako sme sa pseudovyrovnávali so svojou minulosťou, ako sme rúcali a búrali staré pamätníky a pritom stavali nové."

"Patrí k špičke slovenskej histórie a bol zároveň aj spisovateľom," povedal v prvej reakcii pre SME politológ Miroslav Kusý. "Vedel písať o histórii pútavo, jeho texty sa dali čítať ako detektívka." Najdôležitejšou Liptákovou knihou je Slovensko v dvadsiatom storočí, ako povedal Miroslav Kusý, dielo, ktoré "vysoko predstihlo úroveň historického bádania".

"Lipták je jedným z najplodnejších a najinšpiratívnejších slovenských historikov, ktorého uznávajú nielen domáce, ale aj zahraničné odborné kruhy," napísal pred časom o Liptákovi jeho kolega Ivan Kamenec.

(ba)

obsah | Slovenská republika