Súd s Ivanom Lexom sa začal maratónom

Súdny proces v kauze fingovanej likvidácie zbraní v SIS za éry Ivana Lexu sa včera pod osobitným režimom začal na Okresnom sude Bratislava III. Pojednávanie trvalo od rána do večera.

Vypovedalo na ňom sedem bývalých príslušníkov tajnej služby vrátane Lexu, ktorý prehovoril po prvý raz. Tvrdí, že je nevinný a celá kauza je podľa neho vykonštruovaná. Svoju vinu pred súdom rovnako popreli aj jeho bývalí podriadení. Niektoré výpovede si však navzájom odporovali.

Bývalí príslušníci SIS čelia obvineniam zo sprenevery, nedovoleného ozbrojovania, zneužívania právomocí a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. V prípade dokázania viny pred súdom im hrozia nepodmienečné tresty. Súčasné vedenie tajnej služby si na súde uplatnilo náhradu škody vo výške takmer 4 milióny korún. Lexa prišiel na súd spolu so svojimi piatimi obhajcami. Tí hneď na začiatku vzniesli niekoľko námietok a snažili sa o odročenie pojednávania. Súď však postupne všetky ich návrhy zmietol zo stola. Proces sa tak začal asi s hodinovým oneskorením.

Lexa si chcel pôvodne všetko nahrávať na video, predsedníčka senátu mu však povolila len zvukový záznam. Využil aj to. Potom súd všetkých v pojednávacej miestnosti upozornil, že sa tam bude hovoriť o dôverných veciach, ktoré sa nesmú vynášať von. Nasledoval maratón výpovedí obžalovaných, prevažne bývalých príslušníkov SIS. Lexa musel takmer celý deň čakať pred pojednávacou miestnosťou, pretože na rad prišiel ako posledný. Ďalších obvinených v tomto prípade zastupuje advokát Peter Vačok, ktorý pôvodne vyšetroval prípad zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny.

Na pojednávanie sa prišla pozrieť aj matka Róberta Remiáša, ktorý zahynul pri výbuchu auta v apríli 1996. Remiáš v tom čase robil spojku príslušníkovi SIS Oskarovi Fegyveresovi, ktorý priznal, že na zavlečení Kováča juniora sa podieľala tajná služba. V prípade Remiášovej vraždy je tiež obvinený Lexa, vyšetrovanie sa ešte neskončilo.

(bum), PRAVDA

obsah | Slovenská republika