Letecké dni v Bratislave otvorí hromadný zoskok parašutistov

Celkovo 18 krajín prisľúbilo svoju účasť na Medzinárodných leteckých dňoch SIAD 2004, ktoré sa uskutočnia už tento víkend na letisku M. R. Štefánika v Bratislave. Na ôsmom ročníku podujatia sa predstaví približne 100 lietadiel zo zahraničia a ďalšia dvadsiatka lietadiel slovenských ozbrojených síl. Na letecké dni by malo zavítať 400 pilotov a technikov zo zahraničia. Zo slovenskej strany bude akciu zabezpečovať skoro 600 ľudí.

"Bolo to dopredu pripravované ako vyvrcholenie našich integračných ambícii do NATO a Európskej únie. Takže letecké dni SIAD sú súčasťou osláv, zavŕšenia našich integračných snáh," povedal dnes pred novinármi veliteľ vzdušných síl Jozef Dunaj.

Nadšenci letectva sa môžu tešiť na úvodný hromadný zoskok parašutistov, ktorý bude symbolický, keďže skákajúci budú mať zavesené na sebe vlaky SR, Európskej únie a NATO. Na akcii sa predstavia letecké skupiny z Českej republiky, Poľska, Švajčiarska, Nemecka, Talianska, Francúzska a Slovenska. Predstavia sa stroje ako napríklad Mig-29, PC-7 Pilatus, L-159 Albatros, W-3A Sokol, Mirage 2000, Gripen, F16-MLU, G-4 SuperGaleb, Orao, Su-27, Tornado GR4, HAWK G-222, Mi-24, Mi-17.

V areáli letiska sa budú môcť organizátori a diváci zúčastniť v nedeľu 13. júna aj volieb do Európskeho parlamentu. Prenosná volebná urna bude k dispozíciu od 11. do 14. hodiny. Podmienkou na hlasovaní je voličský preukaz. Vláda vyčlenila na letecké dni takmer 24 miliónov korún. Časť budú hradiť prispievajúce organizácie. "Dohromady to bude okolo 2,5 milióna korún, takže o tú sumu sa znížia celkové náklady," povedal Dunaj. Väčšina peňazí pôjde na letecké pohonné hmoty a ubytovanie a stravovanie zahraničných účastníkov.

V pohotovosti budú cez víkend hasiči, zdravotníci a letecká záchranná pátracia služba. O ochranu priestorov a návštevníkov sa budú starať príslušníci štátnej aj vojenskej polície.

Návštevníci budú môcť parkovať na letisku Vajnory, odkiaľ bude zabezpečená bezplatná kyvadlová doprava na miesto podujatia. Obmedzený počet miest na parkovanie bude aj priamo pri letisku M. R. Štefánika. Organizátori museli počas príprav vyriešiť aj problém zosúladenia civilnej leteckej prevádzky s programom leteckých dní. "To sa nám nakoniec podarilo aj vďaka leteckým prepravcom, že oni ustúpili od svojich časových plánov a podarilo sa urobiť také solídne bloky, že tie vystúpenia nebudú roztrieštené príletmi a odletmi civilných lietadiel," povedal Dunaj. Počas víkendu by sa malo prepraviť z letiska asi 4000 ľudí.

Letecké dni sa budú konať pod záštitou predsedu vlády SR Mikuláša Dzurindu. Na podujatí by sa mali zúčastniť aj minister dopravy pôšt a telekomunikácii Pavol Prokopovič a minister vnútra Vladimír Palko, ktorých ministerstvá sú spoluorganizátormi akcie. Prídu tiež členova výboru pre obranu a bezpečnosť Národnej rady SR, predstavitelia viacerých štátnych aj súkromných spoločností a okolitých obcí, či aeroklubov. Očakáva sa účasť veliteľov vzdušných síl alebo ich priamych zástupcov z 11 krajín. Pozvanie prijalo aj 30 vojenských leteckých pridelencov akreditovaných pre SR.

Vstupenka na letecké dni stojí 160 korún, v predpredaji 130 korún. Deti do 15 rokov, študenti, dôchodcovia, vojaci profesionálnej služby a zdravotne ťažko postihnutí zaplatia 80 korún, v predpredaji 60 korún.

(mab, alf)

obsah | Slovenská republika