Vo dvore má sedemmetrovú pyramídu z ľadu

Nádhernú ľadovú pyramídu má vo dvore domu v Bánovciach nad Bebravou Jaroslav Antala (50). Sedemmetrový kolos stojí na drevenej konštrukcii obalenej fóliou. Dá sa vojsť dokonca aj dnu, kde to vyzerá ako v rozprávke. J. Antala sa chystá do vnútorných priestorov umiestniť ľadový stôl, stoličky a podávať tam studené občerstvenie.

"Nápad, vodu a silný mráz, to je všetko, čo som potreboval k stavbe takejto pyramídy," povedal J. Antala. Tomu už vlani vo dvore domu vyrástol ľadový gejzír, s pyramídou je však spokojnejší. "Už sa sem na ňu chodia pozerať nielen susedia, ale pred domom zastavujú aj autobusy. Krásna je najmä v noci, keď je vysvietená žiarivkami z vianočného stromčeka," chváli sa Antala.

Manželka mu vraj nenadáva, že pri pyramíde trávi množstvo času. "Zvykla si," smeje sa. Kolos podopiera drevená konštrukcia na spodku 3 x 3 metre. "Na ňu som natiahol fóliu a polieval ju vodou z hadice. Keď primrzla, mohol som pustiť dýzu, ktorá je umiestnená na vrchole pyramídy," dodáva staviteľ. J. Antala sa už teší na budúcoročnú zimu, keď vraj tiež niečo veľké z ľadu vytvorí. "Zatiaľ neviem, čo to bude, ale mám ešte dosť času premýšľať nad tým," hovorí. Nebojí sa ani toho, že mu pyramída pri oteplení zatopí záhradu. "Topí sa pomaly. Nebezpečná je iba vtedy, keď z nej začnú opadávať kusy ľadu," vysvetľuje.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika