Eduard Kukan je prvým kandidátom na prezidenta

Hoci sa prezidentské voľby konajú až o rok a pol, premiér Mikuláš Dzurinda včera ako prvý predstavil oficiálneho kandidáta SDKÚ - Eduarda Kukana, o ktorom sa už dlhšie v kuloároch špekulovalo. M. Dzurinda zároveň poprel informáciu, že by SDKÚ niekedy uvažovala podporiť na tento post súčasného veľvyslanca v USA Martina Bútoru. S rozhodnutím podporiť do funkcie E. Kukana premiér v uplynulých dňoch oboznámil aj ostatných koaličných partnerov z SMK, KDH a ANO. Podľa slov Dzurindu partneri túto informáciu zobrali na vedomie. Jasne však nepovedali, či Kukan ako budúci kandidát vládnej koalície je pre nich prijateľný.

Zástupcovia koalície sa už niekoľkokrát v minulosti vyjadrili, že by bolo potrebné, aby podporovali jedného, spoločného a pre všetkých akceptovateľného kandidáta. Už včera sa minister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH) pre agentúru SITA vyjadril, že by bol rád, keby tretí slovenský prezident bol osobou, ktorá nie je zaťažená komunistickou minulosťou. S týmto názorom sa stotožňujú viacerí kresťanskí demokrati. Preto aj podpora E. Kukana je zo strany koalície otázna. Premiér na margo komunistickej minulosti prezidentského kandidáta SDKÚ povedal, že životom prešiel čestne. "Samotný fakt radového člena v KSČ pred rokom 1989 by nemal nikoho diskvalifikovať," zdôraznil trošku podráždene premiér Dzurinda.

SDKÚ sa podľa neho bude usilovať hľadať čo najširšiu politickú podporu. "Je logické a pochopiteľné, že túto podporu budeme hľadať predovšetkým medzi občanmi SR, pretože pôjde o priamu voľbu," zdôraznil Dzurinda. Zástupcovia koalície nám potvrdili, že predseda vlády ich o kandidatúre E. Kukana informoval. "Povedal som premiérovi, že v minulosti sme síce mali nejaké nezhody s E. Kukanom, ale, samozrejme, to nemusí nič znamenať," vysvetlil predseda SMK Béla Bugár. SMK k prezidentskému kandidátovi zaujme stanovisko až po oficiálnom rokovaní straníckych orgánov. Vyjadrovať sa k tejto otázke odmietli aj kresťanskí demokrati. Podľa podpredsedu ANO Ľubomíra Lintnera je krok premiéra a SDKÚ prekvapujúci, pretože aliancia očakávala, že najskôr sa táto otázka otvorí na jeseň a "začne sa o nej diskutovať na koaličnej rade".

Premiér je otvorený aj diskusiám o iných kandidátoch. Nepriamo však naznačil, že aj keby ostatné strany koalície Kukana nepodporili, SDKÚ nie je ochotná ustúpiť. O jeho kandidatúre ešte v strane rozhodnú primárne voľby. Súčasný prezident Rudolf Schuster, ktorý tiež zvažuje kandidovať na post hlavy štátu, sa podľa jeho hovorcu Jána Füleho, nechce vyjadrovať k svojim prípadným konkurentom.

LENKA ŽIVNEROVÁ JÁN BORČIN

obsah | Slovenská republika