Kubiš: Beží kampaň proti SR

Proti Slovensku sa podľa ministra zahraničných vecí Jána Kubiša paralelne s množiacimi sa prejavmi extrémizmu rozbieha diskreditačná kampaň, na príprave ktorej sa podieľa aj Strana maďarskej koalície. Tá to odmieta.

"Ide paralelne (s prejavmi extrémizmu) kampaň na diskreditáciu Slovenskej republiky, vlády Slovenskej republiky, ale aj politických síl, ktoré stoja za vládou Slovenskej republiky," vyhlásil Kubiš po rokovaní vlády. "Nemôžem si nevšimnúť, že sa na takejto kampani, na jej prípravách, konzultáciami podieľajú aj predstavitelia SMK na Slovensku. Domnievam sa, že je to zásadná chyba," povedal minister.

Kubiš sa vyjadril, že nevie, kto je hlavným organizátorom kampane. "Viem jedno - že predstavitelia SMK sú skoro každý deň v Budapešti, že rokujú s predstaviteľmi rôznych politických síl, že rokujú nielen s poslancami maďarského parlamentu, ale aj s poslancami za Maďarskú republiku, ktorí pôsobia v rôznych iných parlamentných zhromaždeniach. Žiaľ, hovoria naprosto otvorene, dávajú nám určité ultimáta - neviem prečo, neviem k čomu, ale - keď nebudete reagovať o týždeň, o dva týždne, tak tieto otázky začneme vynášať na medzinárodnú pôdu. Ja tomu jednoducho nerozumiem. Ale domnievam sa a vidím, že tu je evidentná snaha o eskaláciu a evidentná snaha o internacionalizáciu," uviedol minister.

TASR

obsah | Slovenská republika