Slovenské ženy podporili kubánske Ženy v bielom

Slovenské ženy sa rozhodli podporiť demokratické zmeny na Kube. Pätnásť známych osobností podpísalo petíciu za prepustenie politických väzňov na Kube. Osobitnú podporu vyjadrili kubánskym ženám známym ako Ženy v bielom (Damas de Blanco), ktoré už viac ako dva roky žiadajú režim Fidela Castra, aby prepustil ich zatknutých manželov a synov.

Podľa Elišky Slávikovej z občianskeho združenia Človek v ohrození je Slovensko jednou z prvých krajín, ktorá už odovzdala podpísanú petíciu Medzinárodnému výboru pre demokraciu žien na Kube. Ten vznikol v auguste v Buenos Aires a žiada ženy v demokratických krajinách, aby protestovali proti porušovaniu ľudských práv na Kube. Podpisy sa už zbierajú v ôsmich latinskoamerických krajinách a Španielsku. Budúci týždeň by sa petícia mala začať podpisovať v Česku.

Na Slovensku oslovilo združenie Človek v ohrození a nadácia Pontis pätnásť známych žien, ako posledná sa pridala nová ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Radičová.

Podľa Zory Bútorovej, sociologičky a jednej zo signatárok petície, "bola česť podporiť základy občianskej spoločnosti, ktoré na Kube už dnes vznikajú".

Bútorová prirovnala pocity kubánskych matiek a manželiek k trápeniu slovenských žien pred rokom 1989. "Slovenské ženy, ktoré mali svojich manželov vo väzení, sa so svojím trápením vyrovnávali veľmi súkromne, žiadna takáto iniciatíva, ktorá by testovala hranice toho, čo režim dovolí, nevznikla."

Kubánske manželky, matky a dcéry väznených politických väzňov sa na Kube stali symbolom nenásilného odporu proti režimu. Každý týždeň sa oblečené v bielom stretávajú v havanskom kostole Santa Rita a po omši nenásilne demonštrujú za prepustenie svojich príbuzných. Väčšine z nich trvá cesta do Havany aj niekoľko dní.

MIRIAM ZSILLEOVÁ

obsah | Slovenská republika