KSS chce dostať SR z NATO

Prioritou Komunistickej strany Slovenska (KSS) je vystúpenie Slovenska zo Severoatlantickej aliancie a komunisti sú aj za samotné rozpustenie NATO. Uviedol to v predvolebnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu podpredseda strany Jozef Hrdlička.

Slovensko by malo mať podľa neho bezpečnostné ukotvenie v rámci OSN a OBSE. Európska únia, ktorej sme súčasťou, môže hľadať cestu na vytvorenie vlastného obranno-bezpečnostného systému, dodal. Hrdlička pripomenul, že KSS jednoznačne bola a je za odchod našich vojakov z Iraku, kde sú bez mandátu OSN.

KSS chce prehodnotiť všetky reformy, ktoré sa na Slovensku v uplynulých rokoch urobili. "Vo všetkých reformách je potrebné urobiť poriadok," povedal Hrdlička. "Chceme získať taký politický výsledok, ktorým budeme naozaj my garantovať v parlamente, že naozaj k zmene dôjde," dodal. Komunisti chcú prehodnotiť celú reformu zdravotníctva, reformy sociálneho systému, ako aj školstva. Pripomenul, že ústava garantuje bezplatnú starostlivosť a štát sa má postarať o svojich občanov. Viac peňazí má podľa Hrdličku ísť zo štátneho rozpočtu do zdravotníctva, sociálneho systému a školstva.

Komunisti odmietajú aj diskriminačné opatrenia zakotvené v prístupových kapitolách do EÚ. Vláda podľa Hrdličku nevyjednala také podmienky, aké mala napríklad v oblasti elektrární, či pôdohospodárstva. "Treba, aby budúca vláda, ktorá tu bude, začala rokovania s EÚ o ďalších podmienkach," dodal Hrdlička.

Východiskom programu KSS je človek a jeho dôstojný život a ľuďom ponúka sociálnu spravodlivosť. Ich cieľom je maximálne možné odstránenie nezamestnanosti a štát by si mal podľa komunistov ponechať kontrolný balík v strategických podnikoch.

KSS verí, že sa do tohto parlamentu dostane s lepším výsledkom ako v predchádzajúcich voľbách, dodal Hrdlička. Vo voľbách chcú získať viac ako desať percent. "Neúspech nepripúšťame, budeme v parlamente," doplnil.

TASR

obsah | Slovenská republika