Koalícii chýba ešte jeden hlas

Koalícii chýba ešte jeden hlas na otvorenie 49. schôdze Národnej rady SR. Pri druhom pokuse sa v sále prezentovalo 75 poslancov zo 76 potrebných. Prvý pokus o otvorenie 49. schôdze Národnej rady SR po takmer týždennej prestávke zlyhal. Prezentovalo sa len 74 poslancov.

Vládnej koalícii pri prvej prezentácii chýbal nezávislý poslanec Robert Nemcsics, ktorý doteraz vládu podporoval. V sále sa nezaregistroval ani Lajos Ladányi z vládnej SMK.

Ak sa pri ďalších pokusoch Nemcsics aj Ladányi budú prezentovať, obštrukcia parlamentu bude prelomená. Koalícia navyše získa ďalšieho poslanca, pretože náhradník za nedávno zosnulého poslanca SMK Komolósyho by mohol zložiť poslanecký sľub.

Nepomohlo ani to, že ku koalícii sa pridali dvaja poslanci za ĽS-HZDS Eduard Kolesár a Karol Džupa, ktorí podpísali dohodu o spolupráci so skupinou poslancov na čele s Ľubomírom Lintnerom. Ani ich hlasy spolu s hlasmi piatich nezávislých poslancov a poslanca Bohumila Hanzela zo Smeru však nepomohli. Predseda parlamentu Pavol Hrušovský následne v utorok po neúspešných pokusoch o prezentáciu rokovanie 49. schôdze Národnej rady SR na stredu na 9:00.

Na otvorenie schôdze je ale potrebných minimálne 76 hlasov. Podľa ústavy môže prezident rozpustiť NR SR ak by nebola dlhšie ako tri mesiace uznášaniaschopná, hoci jej zasadanie nebolo prerušené a bola v tom čase opakovane zvolávaná na schôdzu. Rovnako aj v prípade ak zasadanie Národnej rady Slovenskej republiky bolo prerušené na dlhší čas, ako dovoľuje ústava.

SITA

obsah | Slovenská republika