Ľudia prichádzajú o úspory

V nedeľu sa potvrdili obavy odborníkov, že pád BMG Invest bude mať ďalekosiahle dôsledky pre slovenský finančný trh. Pobočky spoločnosti BMG Invest, ktorá patrí do podnikateľskej skupiny Horizont Slovakia, zostali zatvorené už v pondelok 4. februára. V nedeľu 24. februára oznámili podobný krok aj ostatné dva veľké nebankové subjekty, spravujúce úspory obyvateľov: spoločnosti AGW a BDV Družstvo (Drukos Výnos). Obe spoločnosti nebudú od pondelka prijímať vklady ani vyplácať výnosy. Zastavenie operácií v pobočkách spoločnosti BDV Družstvo (Drukos Výnos) oznámil dokonca generálny riaditeľ Drukosu František Mojžiš v priamom prenose, počas televíznej relácie TV Markíza Na telo. Obidve firmy to považujú za nutné kvôli ochrane vložených investícií, pretože pád spoločnosti BMG Invest vyvolal paniku. Podľa väčšiny analytikov však majú obe firmy obrovské problémy a neudržia sa. O svoje úspory by tak celkovo mohlo prísť až 200 tisíc vkladateľov. Nárok na odškodnenie od štátu na rozdiel od vkladateľov v bankách nemajú. Na toto riziku už dávnejšie upozorňovala vtedajšia ministerka financií Brigita Schmögnerová.

Spoločnosť AGW uviedla, že vyplatiť vklady požaduje až 95 percent klientov a spoločnosť na to nemá dostatok voľných finančných prostriedkov. Partner, ktorý mal v prípade potreby poskytnúť kontokorentný úver AGW na základe súčasnej situácie na Slovensku prehodnocuje zmluvné podmienky, hovorí sa vo vyhlásení spoločnosti AGW.

Generálny riaditeľ Drukosu František Mojžiš povedal, že klienti s vkladmi nad 200-tisíc dostanú akcie Drukosu a že takúto možnosť zaručí aj klientom s nižšími vkladmi. Rôzne záruky dáva i AGW a stále i BMG Invest. Napriek tomu prepukáva panika a chaos.

(lw)

obsah | Slovenská republika