Košické biskupstvo si pripomenie 200 rokov existencie

Vzácne jubileum - 200 rokov existencie - si v tomto roku pripomenie Košické biskupstvo rímskokatolíckej cirkvi. Na oslavy, vrátane príležitostnej plakety a pamätnice, schválili poslanci Mestského zastupiteľstva pre Biskupský úrad v Košiciach 600 000 korún.

Samotné oslavy vyvrcholia v novembri na sviatok Troch košických mučeníkov, zatiaľ sa koná rok prípravy diecéznej synody - cirkevného snemu a pripravuje sa vydanie šiestich publikácií, uviedol košický arcibiskup Alojz Tkáč. Pripomenul, že synoda, ktorá bude na sv. Ondreja, je v živote diecézy výnimočné podujatie. V dvestoročnej histórii biskupstva sa uskutoční len druhý raz a určí na dlhé roky jeho ďalšie smerovanie.

Podľa cirkevných prameňov predhistória biskupstva sa začala písať od 11. storočia, keď malo Uhorsko desať biskupstiev a tento stav sa nemenil až do konca 18. storočia. Vtedy začali silnieť snahy o vznik nových diecéz. Panovník František I. vydal 23. marca 1804 dvorný dekrét - zriaďovaciu listinu biskupstva v Košiciach a vyčlenil pre ňu majetky. Pápež Pius VII. to považoval za priame zasahovanie do svojich záležitostí, lebo len on ako hlava Cirkvi mal právo zriadiť biskupstvo. Napokon však uznal potrebu novej diecézy a 9. augusta 1804 vydal bulu (pápežskú listinu), ktorou košické biskupstvo oficiálne zriadil z hľadiska kanonického práva.

Novovzniknutá diecéza sa skladala z troch archidiakonátov, ktoré zodpovedali trom vtedajším uhorským stoliciam - Abovskej so sídlom v Košiciach, Šarišskej so sídlom v Prešove a Zemplínskej so sídlom v Sátoraljaújhelyi. Diecéza mala spolu 194 farností a 221 a pol tisíca veriacich, o duchovné potreby ktorých sa staralo 241 kňazov.

Prvým košickým biskupom bol Ondrej Szabó (1804 - 1819). Súčasný diecézny biskup Alojz Tkáč sa ujal funkcie v roku 1990. Koncom marca 1995, kedy Košice povýšili na sídlo arcibiskupstva, sa stal arcibiskupom - metropolitom. Grécka predpona arci znamená zosilnenie významu a vyšší stupeň hodnosti. Pomocným biskupom a generálnym vikárom je Bernard Bober.

Košická arcidiecéza má v súčasnosti vyše 200 farností a asi 680 tisíc rímskokatolíckych veriacich, čo je zhruba trikrát viac ako v čase jej vzniku. Žije v nej vyše milióna obyvateľov. Od Spišskej a Rožňavskej diecézy ju oddeľuje hranica, vedúce od Plavča, cez Nižný Slavkov, Košickú Belú, Zlatú Idku, Drienovec a Janík.

SME

obsah | Slovenská republika