Nemecký prezident Köhler pochválil slovenské reformy

Nemecký prezident Horst Köhler včera pochválil Slovensko za ekonomické reformy, ktoré by mali inšpirovať Nemecko i Európsku úniu. "Určitým spôsobom to obdivujeme," povedal včera Köhler po takmer dvojhodinovom stretnutí so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom.

Uznávaný ekonóm ocenil najmä slovenskú daňovú reformu. Nemeckí voliči v septembrových predčasných voľbách myšlienku rovnej dane odmietli, ale podľa nemeckého prezidenta by zjednodušenie daňového systému vytvorilo v čase rekordnej nezamestnanosti v Nemecku nové pracovné miesta. Pracovné miesta vytvárajú malí a strední podnikatelia a pre nich je komplikovaný daňový systém neprijateľný, povedal Köhler.

Nemecký prezident, ktorý sa včera stretol aj s predsedom parlamentu Pavlom Hrušovským a premiérom Mikulášom Dzurindom, potvrdil, že jeho krajina sa nechystá skrátiť 7-ročné prechodné obdobie pre pracovné sily z nových členských krajín únie vrátane Slovenska. "Prechodné obdobie je súčasťou prístupových zmlúv a tie sa majú dodržiavať," povedal Köhler. Pripustil, že obavy z prílevu lacnej pracovnej sily sa nenaplnili. Investície na Slovensku navyše ukazujú, že Slováci majú stále viac možností nájsť si prácu doma a nemusia ju hľadať v Nemecku.

Nemecký prezident splnil, čo sľúbil v rozhovore pre denník SME a ako patrón majstrovstiev sveta vo futbale v Nemecku priniesol slovenskému prezidentovi lístky na futbalový zápas. "Dostal som dva lístky na finále. Slováci však najprv musia zdolať Španielov," povedal včera prezident Gašparovič.

(mim)

obsah | Slovenská republika