Koalícia sa nedohodla na odvolaní Mojžiša

Vládna koalícia sa nedohodla na odvolaní riaditeľa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Jána Mojžiša. KDH a SMK zotrvávajú na svojich stanoviskách a odmietajú podporiť návrh premiéra a predsedu SDKÚ Mikuláša Dzurindu na Mojžišovo odvolanie.

Svoj postoj nezmenili, hoci premiér stiahol svojho kandidáta na nového riaditeľa NBÚ Martina Pada a ponúkol možnosť nájsť nového šéfa úradu koaličným konsenzom, povedal novinárom po skončení rokovania Koaličnej rady predseda ANO Pavol Rusko.

Koaliční partneri sa podľa jeho slov dozvedeli od premiéra niekoľko dôverných skutočností, ktoré nedávajú za pravdu informáciám, že by dôveryhodnosť Slovenska v očiach NATO stála a padala so zotrvaním Mojžiša na svojom poste. Vymenovanie či odvolávanie jednotlivých úradníkov jednoznačne patria do rámca demokratických zmien, konštatoval Rusko.

Dzurinda ponúkol koaličným partnerom možnosť konsenzu pri výbere nového riaditeľa NBÚ s tým, že na najbližšom rokovaní vlády by bol Mojžiš odvolaný. Kým by vládne subjekty hľadali jeho náhradníka, NBÚ by riadil jeho štatutárny zástupca, spresnil Rusko.

Dzurinda chce za nového šéfa NBÚ Ježovicu

Premiér Mikuláš Dzurinda je presvedčený, že jeho poradca Milan Ježovica by bol skvelým kandidátom na post šéfa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).

"Je to človek, ktorý nikdy nebol v žiadne politickej strane, bol dvojkou na veľvyslanectve v Spojených štátoch, s politikou nemal nikdy nič spoločného. Je to profesionál," povedal predseda vlády pred novinármi po rokovaní Výkonného výboru SDKÚ.

Ježovicu kandidatúru v pondelok Dzurinda predložil aj koaličným partnerom, po tom, čo prezentovali výhrady k straníckej minulosti pôvodného nominanta na funkciu riaditeľa NBÚ Martina Pada.

Ešte pred rokovaním Výkonného výboru SDKÚ sa Dzurinda na margo postoja vládnych strán smerom k Ježovicovej nominácii vyjadril, "nič zlého som nevycítil z ich reakcií".

Dzurinda nepripúšťa zotrvanie Jána Mojžiša vo funkcii šéfa NBÚ a znovu predloží do vlády návrh na jeho odvolanie. Mojžiš podľa neho zneužíval svoju funkciu "nehoráznym spôsobom". Riaditeľ NBÚ by mal byť človek, ktorý sa bude správať v súlade so zákonmi a nie v súlade so želaniami lobistických skupín, dodal premiér.

Juraj Liška je kandidátom SDKÚ na post ministra obrany

Rozhodol o tom v pondelok Výkonný výbor SDKÚ.

Liška pôsobí v súčasnosti ako poslanec Národnej rady SR za SDKÚ a primátor Trenčína. Je členom parlamentného výboru pre financie, rozpočet a menu ako aj členom Stálej delegácie NR SR do Spoločného výboru Európskej únie a SR. Ak ho prezident SR Rudolf Schuster vymenuje do ministerskej funkcie, v poslaneckej lavici ho vystrieda Petra Masácová, ktorá je zatiaľ náhradníčkou za spočívajúci mandát súčasného ministra obrany Ivana Šimka.

Šimkovo odvolanie z funkcie podporilo 10. septembra prezídium SDKÚ na návrh predsedu strany a premiéra Mikuláša Dzurindu. Dôvodom tohto kroku bolo Šimkovo hlasovanie vo vláde, keď nepodporil Dzurindov návrh na odvolanie Jána Mojžiša z funkcie riaditeľa Národného bezpečnostného úradu. Tým stratil Šimko premiérovu dôveru.

Dzurinda podal prezidentovi Rudolfovi Schusterovi návrh na Šimkovo odvolanie z funkcie 16. septembra.

Mikuláš Kačaljak je kandidátom Aliancie nového občana na post štátneho tajomníka

Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR. Rozhodlo o tom v pondelok predsedníctvo ANO.

Predseda liberálov Pavol Rusko informoval o návrhu ministra dopravy Pavla Prokopoviča, ktorý by mal návrh na Kačaljakovo vymenovanie predložiť na rokovanie vlády. TASR to potvrdil hovorca ANO Peter Matula.

Kačaljak je predsedom Krajskej rady ANO v Žiline a do roku 2002 bol riaditeľom a predsedom predstavenstva spoločnosti K+K, ktorá podniká v oblasti informačných technológií. V kresle štátneho tajomníka by mal vystriedať Branislava Opaterného, ktorému koncom augusta vyslovilo predsedníctvo ANO politickú nedôveru. Po následných konzultáciách súhlasil Prokopovič s návrhom na Opaterného odvolanie.

MARKIZA

obsah | Slovenská republika