Aj ďalšie zimy budú bohaté na zrážky

V strednej Európe sa začalo obdobie zím bohatých na sneh a ostatné zrážky. Tvrdia to českí a slovenskí klimatológovia.

"Česko sa teraz ocitlo na začiatku ďalšieho reťazca zím, bohatých na sneh," myslí si Radan Huth z Ústavu fyziky atmosféry v Prahe. Podľa neho sa takéto obdobia striedajú s chudobnejšími na zrážky. O desať alebo dvanásť rokov by mala opäť nasledovať asi 40-ročná perióda takýchto zím.

Českí klimatológovia sa pritom opierajú o dlhodobé pozorovania. Aj pred 40 rokmi prevládali v bývalom Československu zimy so záľahou snehu. V roku 1969 zaznamenali dokonca najdlhšie trvajúcu zimu, sneh vydržal miestami až 123 dní, čiže štyri mesiace. A na horách ho napadlo skoro dva metre. Uvádza to Jaroslav Rosa z Hydrometeorologického ústavu v Prahe.

Klimatológ Milan Lapin z Univerzity Komenského zároveň upozorňuje, že globálne otepľovanie na severnej pologuli sa všeobecne prejavuje suchým letom a, naopak, zimou s výdatnými zrážkami "Toľko snehu tu na viacerých miestach koncom decembra a začiatkom januára ešte nebolo," dodáva Lapin a odvoláva sa na historické záznamy. Podľa nich dokonca ani Vysoké Tatry a ďalšie slovenské hory nezvyknú mať v tomto čase vysokú snehovú pokrývku. A stáva sa, že sú aj celkom bez snehu. Lebo platilo, že výraznejšia zrážková činnosť tam prichádza po vyvrcholení zimy, niekedy až v polovici februára.

Donedávna tiež platilo, že na hrebeni Malých Karpát je pravdepodobnosť výskytu snehovej pokrývky koncom decembra iba 70-percentná. Tentoraz tam ležala až meter vysoká vrstva snehu.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika