Prezident ČR Václav Klaus na Slovensku

Prvá zahraničná cesta prezidenta ČR Václava Klausa smerovala včera do Bratislavy. Od rozdelenia federácie bol na Slovensku dvakrát ako premiér a raz ako šéf snemovne.

Do Bratislavy pricestoval Klaus s tým, že pre neho je dominantná spolupráca S4, teda štvorice susedných štátov. "Propagujem S4 nad V4," vyhlásil ešte v Prahe. Keď sme sa prezidentov spýtali, či diskutovali o spolupráci v rámci V 4, Klausa to podráždilo. "Sledujem vás už dlho a z desiatich milárd občanov sveta to zaujíma práve vás a preto nám vsugerovávate, že sme o tejto veci museli permanentne hovoriť," vyhlásil český politik. Ako dodal, V4 je pre neho jedno z účelových ad hoc zoskupení, ktoré v dnešnej Európe existuje. Pán prezident povedal pravdu, doplnil kolegu Rudolf Schuster. Ako nám po tlačovej konferencii vysvetlil, "pán Klaus nepovedal nie visegrádskej spolupráci a neodlišujeme sa v tom, že sme za pragmatickú spoluprácu. Je možné, že máme trochu iné názory na V4 ako organizáciu," dodal Schuster.

Inak si prezidenti takpovediac notovali. V. Klaus zavítal do prezidentského paláca, kde bol ako 12-ročný pionier vo vtedajšom Dome pionierov spievať so spevokolom a hrať basketbal. S R. Schusterom zasadili gaštan, V. Klaus dostal pozvanie na jarnú lyžovačku. Prezidentské páry si vymenili darčeky. Klaus daroval slovenskému kolegovi repliku českých korunovačných klenotov a pani Lívia slovenskej prvej dáme hodvábny šál. Obraz a tenisovú raketu Miloša Mečířa si odviezol český prezident do Prahy. Pani Lívia, ktorá hovorila pri šálke kávy i prechádzke záhradou paláca po slovensky, má ako pamiatku ručnú výšivku.

Prezidenti sa zhodli, že slovensko-české vzťahy sú dobré a intenzívne. Hovorili o rezervách ekonomickej spolupráce, konzultáciách pri vstupe do EÚ, o podpore Slovenska v začleňovaní do NATO i spolupráci v ozbrojených silách, konkrétne o projekte Spoločné nebo. Prezidenti zdôraznili, že spoločná česko- slovenská jednotka v Perzskom zálive má mandát výlučne na humanitárne akcie, a to bez ohľadu na to, kde sa budú uplatňovať. "Český mandát sa odlišuje od slovenského, ale v tomto prípade platí, že rýchlosť kolóny bude určovať najpomalšie vozidlo a menší mandát českej jednotky v tejto chvíli jednotku ako celok brzdí," uviedol V. Klaus.

V. Klaus sa stretol i s predsedom parlamentu Pavlom Hrušovským a premiérom Mikulášom Dzurindom. Popoludní si aj s manželkou pozrel historické centrum Bratislavy a večer sa vrátil do Prahy. O stretnutí s predsedom HZDS Vladimírom Mečiarom český prezident neuvažoval.

BRAŇO JANÍK, NÁRODNÁ OBRODA

obsah | Slovenská republika