Zmluva o katolíckej výchove realitou

Parlament včera odsúhlasil Zmluvu medzi SR a Svätou stolicou o katolíckej výchove a vzdelávaní.

Podľa nej sa bude náboženstvo ako povinne voliteľný predmet vyučovať aj na prvom stupni základných škôl. A to už od začiatku budúceho školského roku. Rodičia si budú môcť vybrať, či svoje deti prihlásia na náboženstvo alebo na estetiku.

Zmluvu podporilo 95 poslancov. Ku koaličným poslancom z KDH, SDKÚ, SMK a Šimkovho Slobodného fóra sa pridali aj poslanci Mečiarovho HZDS a časť Tkáčovho Klubu nezávislých poslancov. Proti hlasoval Smer, KSS a časť klubu ANO (piati sa zdržali), ako aj poslanec SMK Pál Fárkas. Ten neskôr svoje hlasovanie označil za omyl. Súhlas poslanci vyjadrili aj s Dohodou medzi SR a registrovanými cirkvami a náboženskými spoločnosťami o náboženskej výchove a vzdelávaní.

Schválenie tohto dokumentu umožní aj ostatným 11 registrovaným cirkvám na Slovensku vyučbu náboženstva na školách. Dohoda určuje, že ak počet záujemcov o výučbu iného ako katolíckeho náboženstva bude nižší ako 12 žiakov, môže riaditeľ školy povoliť spojenie žiakov viacerých ročníkov. Druhou možnosťou je spoločné vyučovanie príslušníkov viacerých cirkví.

Dokument dáva možnosť riaditeľovi, aby na žiadosť príslušnej cirkvi povolil aj výučbu s menším počtom žiakov ako stanovuje norma (12 žiakov).

(lz), NÁRODNÁ OBRODA

obsah | Slovenská republika