Novým predsedom Najvyššieho súdu je Karabín

Novým predsedom Najvyššieho súdu SR sa stal Milan Karabín. V tajných voľbách ho zvolila Súdna rada SR. Karabín získal 10 hlasov, piati boli proti. Jeho protikandidát Juraj Majchrák sa vzdal ešte pred hlasovaním. Za Štefana Harabína hlasovalo päť členov, šiesti boli proti a šiesti sa zdržali.

Členovia Súdnej rady SR dnes už po tretí raz v tomto roku zasadli, aby sa pokúsili zvoliť jedného z troch kandidátov za predsedu NS SR. O kreslo šéfa tejto inštitúcie sa uchádzala tá istá trojica kandidátov ako v májovej voľbe - bývalí šéfovia NS SR Milan Karabín a Štefan Harabin a súčasný podpredseda NS SR Juraj Majchrák. Ani jednému z nich sa minule nepodarilo uspieť, keď žiadny z nich nezískal potrebných 10 zo 16 hlasov členov rady. Najbližšie k úspechu bol Š. Harabin, ktorého podporilo sedem členov rady, s piatimi hlasmi nasledoval J. Majchrák. Dva hlasy získal M. Karabín. V opakovanej voľbe, do ktorej postúpili dvaja najúspešnejší kandidáti z prvej voľby, bol opäť úspešnejší Harabin - získal osem hlasov. Majchrák päť.

Zasadnutie súdnej rady s cieľom zvoliť predsedu NS SR sa začalo o 11:00. Traja kandidáti na úvod odprezentovali svoje predstavy o vedení NS SR, pričom každý mal na prezentáciu 30 minút. Poradie si kandidáti vyžrebovali. Prvá časť volieb bola verejná, názory a predstavy uchádzačov si mohli vypočuť aj novinári. V tajnej voľbe sa potom členovia Súdnej rady SR rozhodli, po odstúpení protikandidátov pre Milana Karabína.

(r)

obsah | Slovenská republika