Istrochem v impériu Andreja Babiša

Andrej Babiš, slovenský podnikateľ pôsobiaci v Česku, znovu rozširuje svoje impérium, tentoraz na Slovensku. Je majoritným vlastníkom a výkonným šéfom skupiny Agrofert, ovládajúcej takmer celú českú chémiu (okrem petrochémie) a veľkú časť tamojšieho potravinárstva. Najnovšie získal aj bratislavský Istrochem. Fond národného majetku schválil 20. augusta predaj 91,63 % akcií Istrochemu za 202 miliónov korún. Kupcom bude firma Istrodeza patriaca do skupiny Agrofert.

Istrodeza by sa mala v zmluve zaviazať aj k investíciám za miliardu korún. Z tejto čiastky by 600 miliónov malo byť vyčlenených na ekologické investície, súvisiace predovšetkým s riešením problému pozemku firmy, zamoreného údajne až do hĺbky 10 metrov. Fond chce v zmluve zakotviť aj predkupné právo na akcie Istrochemu na obdobie jedného roka. Ak by teda Istrodeza do 12 mesiacov chcela akcie alebo ich časť predať, musí ich najprv ponúknuť FNM.

"Ak kupujúci nebude akceptovať tieto dve podmienky, FNM s ním nepodpíše zmluvu," vyhlásil prezident FNM Jozef Kojda. Zmluva by mala byť podpísaná do 15. septembra. Kúpna cena by následne mala byť uhradená do 30 dní od podpisu zmluvy. Agrofert momentálne mešká so zaplatením za privatizáciu Unipetrolu v Českej republike.

(lw)

obsah | Slovenská republika