Na Slovensku má pribudnúť islamská strana

Na Slovensku je 108 oficiálne zaregistrovaných politických strán a hnutí. Onedlho by mala pribudnúť ďalšia - s náboženskou islamskou orientáciou. Vychádzať bude s existujúceho občianskeho združenia - Slovenského islamského hnutia, ktoré Ministerstvo vnútra SR zaevidovalo 15. júla.

Slovenské islamské hnutie pôsobí na Slovensku zatiaľ len ako občianske združenie. Ak by sa chcelo zmeniť na politickú stranu, musí požiadať o registráciu na Ministerstve vnútra SR. Zatiaľ to neurobilo. Zároveň musí splniť zákonné podmienky - odovzdať petíciu s tisíc podpismi či stanovy. Hlavným dôvodom vzniku strany je podľa jej predstaviteľov rozširovanie islamu.

Ako povedal Erik Prešinský zo Slovenského islamského hnutia, je nutné, aby takáto strana vznikla, pretože "táto vláda pre moslimov a islam nič nespravila".

Tento názor však nezdieľajú všetci moslimovia, ktorí na Slovensku žijú. Podľa člena Slovenskej arabskej obce Souheila Ghannama sa arabská obec na Slovensku dištancuje od všetkých aktivít smerujúcich k založeniu nejakej politickej náboženskej strany na Slovensku.

Slovensko je podľa ústavy slobodná spoločnosť, kde občania majú právo zakladať akúkoľvek politickú stranu, no strana nemôže byť namierená proti existujúcemu spoločenskému systému.

Dôvody vzniku takýchto strán sú podľa politológov rôzne. Ako povedal politológ prof. Rastislav Tóth, aj medzi obyvateľmi Slovenska žijú ľudia, ktorí cítia potrebu takejto strany. Druhým možným dôvodom je, že existuje zahraničná "objednávka".

S najväčšou pravdepodobnosťou tak na Slovensku vznikne strana s minimálnou podporou a takmer žiadnym vplyvom.

"Pravdepodobne pôjde o stranu, ktorá sa zaradí do určitej medzinárodnej mozaiky ako síce maličký kamienok, ale predsa len časť tejto mozaiky," dodal prof. Tóth.

V utorok si občianske združenie Slovenské islamské hnutie zmenilo názov, vypustilo z neho slovo Hizballáh. Ako agentúru SITA informovala Martina Petruščáková z tlačového oddelenia Ministerstva vnútra SR, o zmenu názvu požiadali ministerstvo štatutárni zástupcovia združenia, ktoré sídli v Golianove v Nitrianskom okrese. Libanonské hnutie Hizballáh je zapísané na zozname teroristických organizácii. Slovo Hizballáh je možné preložiť ako "strana Boha", ale aj ako "skupina ľudí, ktorá sa riadi príkazmi Alaha".

MARKIZA

obsah | Slovenská republika