Zatknutie členov IRA zviditeľnilo Slovensko

Zdá sa, že prípad troch Írov, ktorých slovenská polícia zadržala v Piešťanoch pri pokuse o nákup zbraní, robí Slovensku v Británii reklamu. Väčšina serióznych londýnskych denníkov totiž prináša v súvislosti so začiatkom procesu s Írmi podrobný opis celej operácie a vyzdvihuje spoluprácu slovenskej polície s britskej tajnej služby MI-5.

Daily Telegraph píše, že trojica si na svoj obchod vybrala kúpeľné mesto Piešťany, pretože je to obľúbené miesto bohatých Arabov. Times zase pripomínajú, že britskí agenti, ktorí sa vydávali za obchodníkov so zbraňami, si vybrali na záver akcie práve Slovensko, lebo to má s Britániou dohodu o vydávaní podozrivých.

Všetci traja obvinení Michael McDonald (44), Fintan O'Farrell (35) a Declan Rafferty (41) vo štvrtok pred súdom v Londýne prekvapujúco zmenili svoje výpovede a priznali, že sa na Slovensku pokúšali kúpiť zbrane a materiál na výrobu bomby, a tiež že sa zúčastnili na príprave bombového atentátu. Až doposiaľ tieto obvinenia popierali. Rozsudok bude vynesený na budúci utorok.

Írov po zadržaní v Piešťanoch previezli do väznice v Leopoldove a potom na základe žiadosti Londýna ich slovenské úrady vydali Británii.

Kým Írska republikánska armáda (IRA) dodržiava už niekoľko rokov prímerie, disidentské skupiny ako Pravá IRA a Pokračovanie IRA zostávajú naďalej aktívne a snažia sa podkopať mierový proces v Severnom Írsku. Pravá IRA si za minulý rok pripísala na svoje konto niekoľko bombových atentátov v Londýne.

Predpokladá sa, že tieto odštiepenecké skupiny si už niekoľko rokov zaobstarávajú zbrane v strednej a východnej Európe. Mnohé pochádzajú z arzenálov armád bývalej Juhoslávie a republík niekdajšieho Sovietskeho zväzu.

Markiza.sk

obsah | Slovenská republika