Mečiarové HZDS sa rozpadá

Vladimírovi Mečiarovi zostalo verných už len 25 poslancov. Jedenásť politikov HZDS na čele s Vojtechom Tkáčom oznámilo založenie nového poslaneckého klubu. Najsilnejší parlamentný klub tak už nemá Mečiar, ale Mikuláš Dzurinda. Ten má o troch poslancov viac.

Šéfom nového poslaneckého klubu bude Vojtech Tkáč. Od Mečiara odišli poslanci Jozef Brhel, Miroslav Abelovský, Jozef Elsner, Ján Gabriel, Ján Mikolaj, Ivan Kiňo a Gustáv Krajči, ktorý priznal zodpovednosť za zmarené referendum v roku 1997. Teraz Krajči uviedol, že mal radšej ako minister vnútra podať demisiu, ako realizovať uznesenie vlády. Ďalej odišiel Ladislav Polka, Igor Pinkava a prekvapujúco Rudolf Žiak. Poslancov podporili aj dvaja predsedovia vyšších územných celkov Peter Chudík (Prešovský kraj) a Peter Tomeček (Trnavský kraj).

Odchod "rebeli", ako sa sami nazvali, odôvodňujú Mečiarovým nedemokratickým riadením strany a nezáujmom o opozičnú politiku. "Chceme pôsobiť proti vôli jedného človeka. Súčasné vedenie strany nemá právo viesť hnutie," vyhlásil Vojtech Tkáč. "Nie je to príjemná záležitosť, ale ani prekvapujúca. Trvalo to niekoľko mesiacov," reagoval podpredseda HZDS Sergej Kozlík. Podľa neho vedenie strany bude na situáciu reagovať už v pondelok. "Sú dve možnosti. Buď im vystúpením z klubu zaniká členstvo v HZDS, alebo hrubo porušili stanovy a budú vylúčení. Nechcem však predbiehať," uviedol Kozlík.

Tkáč pripustil možnú spoluprácu aj s Ivanom Gašparovičom, ktorý išiel do parlamentných volieb s vlastnou stranou HZD. "Odohrali sa už neformálne stretnutia. Je lepšie vytvoriť silnejšiu stranu, ako mať dve slabšie," uviedla podpredsedníčka HZD Marta Aibeková. Podľa nej Robert Fico potrebuje silného ľavicovo orientovaného partnera. Z pôvodne 36-členného klubu HZDS zostalo len 25 poslancov, presne toľko, koľko má Ficov Smer. Ten už pripustil, že pri ďalšom odchode poslancov z hnutia, Smer bude žiadať výmenu podpredsedu parlamentu Viliama Vetešku (HZDS) za ich človeka.

(vg), PRAVDA

obsah | Slovenská republika