Pozor na hranicu s Ukrajinou

Do členských štátov Európskej únie budú môcť Slováci cestovať voľne a bez kontrol až po niekoľkých rokoch od nášho vstupu. Bez akejkoľvek kontroly totiž budeme môcť prejsť hranice s Rakúskom až po vstupe Slovenska do Schengenskej zóny, ktorá stanovuje vonkajšie hranice únie. V tomto prípade však záleží aj na susednom Poľsku a Maďarsku, keďže aj ich východné hranice sa stanú zároveň hranicami Európskej únie. Od Slovenska požaduje Únia dostatočnú ochranu takmer stokilometrovej hranice s Ukrajinou. V súčasnosti totiž cez ňu ročne nelegálne prejde tovar za desiatky miliónov a niekoľko tisíc migrantov. Iba za štyri mesiace tohto roku zadržala polícia 1 150 ľudí, ktorí ju nedovolene prekročili.

Podľa ministra vnútra Vladimíra Palka by sa Slovensko mohlo zaradiť do Schengenského systému už v roku 2007, teda tri roky po našom vstupe do EÚ, niektoré z členských štátov hovoria o piatich až šiestich rokoch. "Myslím, že optimizmus ministra Palka je namieste. Podobné prognózy boli aj v prípade Rakúska, ktoré však nakoniec vstúpilo do Schengenu oveľa skôr," povedal pre Pravdu predseda parlamentného branno-bezpečnostného výboru Robert Kaliňák (Smer).

Podľa nezávislého poslanca Ladislava Polku má Slovensko na svojej východnej hranici viaceré problémy. "Ministerstvo už niekoľko rokov hriešne váha a tápe s technickým zabezpečením východnej hranice," tvrdí Polka, podľa ktorého nie je "nastúpený jasný trend", ako hranicu zabezpečiť.

Momentálne je na slovensko-ukrajinskej hranici deväť oddelení s 381 policajtmi. Každé z nich je vybavené dvoma až piatimi terénnymi autami, dvoma osobnými autami, snežným skútrom, piatimi prístrojmi na nočné videnie a kontrolu pravosti dokladov. Od roku 2000 do roku 2002 bola na túto hranicu zakúpená technika za vyše 170 miliónov korún. Do troch rokov by sa mal podľa rezortu počet policajtov zvýšiť na konečných 495. K nim by malo pribudnúť aj nové vybavenie, 16 terénnych áut Land Rover a signalizačné zariadenie. Pri financovaní týchto nákladov ministerstvo ráta aj s podporou únie prostredníctvom programu Phare.

RÓBERT KADLEČÍK

obsah | Slovenská republika