Slovensko uzavrelo hospodársku súťaž

Slovensku sa dnes tesne pred začiatkom bruselského summitu EÚ podarilo na dodatočnom kole rokovaní o vstupe do EÚ uzavrieť kapitolu hospodárska súťaž. Umožnil to súhlas, ktorý na poslednú chvíľu dalo Španielsko. Madrid si najprv vyžiadal nový návrh Európskej komisie a neskôr aj dodatočný čas na jeho preskúmanie. Veľkú úľavu a spokojnosť pocítil po uzavretí kapitoly hospodárska súťaž hlavný vyjednávač Ján Figeľ.

Slovensko sa totiž tejto poslednej nefinančnej kapitoly zbavilo po dvoch rokoch rôznych konzultácií, avšak dosiahnutá dohoda zodpovedá záujmom Slovenska, ako aj investorov, ktorí profitujú z poskytnutých daňových úľav. Práve tie vadili Španielsku, ktoré až vo štvrtok popoludní ako posledný štát únie dalo svoj súhlas s uzavretím kapitoly bez toho, aby si vymohlo akékoľvek zmeny v poskytovaní štátnej pomoci spoločnosti Volskwagen na Slovensku.

Ako uviedol generálny riaditeľ Európskej komisie pre rozšírenie Eneko Landaburu, Španielsko pochopilo, že Slovensko nemá zámer skrývať nijaké informácie. "Španielsko žiadalo postupné znižovanie pomoci, čo však nebolo možné z jasného dôvodu, aby sa nediskriminovala jedna kandidátska krajina vo vzťahu k ostatným. Španielsko to pochopilo a máme veľmi dobré riešenie," povedal Landaburu. Podobné možnosti poskytnutia štátnej pomoci automobilovému priemyslu dostalo totiž aj Maďarsko. Španielsko získalo záruky, že štátna pomoc bude Európskou komisiou prísne kontrolovaná. "Tieto záruky sa budú realizovať na základe monitoringu a prípadných ochranných opatrení, ktoré by mohli dotknuté štáty prijať, ak by k narušeniu došlo", uviedol Ján Figeľ, podľa ktorého sa dnešným dňom podarilo naplniť harmonogram rokovaní len pár hodín pred začatím summitu. Plánom SR aj EÚ totiž bolo, aby sa všetky nefinančné kapitoly uzavreli do bruselského summitu. Slovensku tak na stole zostávajú iba citlivé finančné kapitoly: rozpočtové ustanovenia a poľnohospodárstvo.

Čo sa týka hospodárskej súťaže, Slovensko nemuselo na rozsahu štátnej pomoci poskytnutej spoločnosti Volskwagen nakoniec nič meniť. Tá si bude môcť až do roku 2008 uplatňovať daňové úľavy do výšky 30 percent investícií. "Hlavným pocitom je úľava a spokojnosť, lebo sa podarilo dosiahnuť dohodu upokojujúcu obe strany, ale aj investorov. Dohoda sa hľadala dlho, bola na stole takmer dva a pol roka a aj tieto rokovania potvrdili, že ide o citlivú oblasť," povedal Figeľ. V rámci tejto kapitoly dostalo Slovensko dve prechodné obdobia na poskytovanie štátnej pomoci v dvoch sektoroch - hutníctvo a automobilový priemysel. V hutníctve bude môcť US Steel Košice až do roku 2009 využívať pomoc až do objemu 500 miliónov dolárov za predpokladu dodržania limitov výroby a exportu valcovaných výrobkov do EÚ. V prípade Volskwagenu ide o dohodu limitujúcu štátnu pomoc objemom 30 percent investícií do roku 2008.

MARKIZA.SK

obsah | Slovenská republika