Americký generál ocenil SR

Postoj Slovenska ako spojenca a pôsobenie slovenských vojakov v Iraku a Afganistane v utorok ocenil predseda Zboru náčelníkov štábov Ozbrojených síl USA generál Richard B. Myers, ktorý je na návšteve Slovenska.

"Je práve na spoločnom úsilí medzinárodného spoločenstva, aby sme efektívne bojovali proti terorizmu," povedal Myers po stretnutí s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Ľubomírom Bulíkom. Slovenské jednotky v Iraku podľa neho veľmi jednoznačne a pozitívne prispievajú k úsiliu medzinárodných síl.

Bulík potvrdil, že ozbrojené sily uvažujú o zmene zloženia vyše stočlenného slovenského kontingentu v Iraku, ktorý tvoria ženisti odmínovači a ochranná čata. Termín, kedy by mohlo dôjsť k zmenám, však nespresnil. Podľa Myersa je rozhodnutie na politickom vedení SR. "Bude k tomu mať čo povedať aj to, aké spôsobilosti bude potrebovať koalícia," dodal.

Myers nechcel špekulovať o odchode Poľska z Iraku. Práve pod poľský sektor je začlenená aj slovenská jednotka. "Poľské jednotky sa nestiahnu a ostanú do konca svojho plánovaného pôsobenia, čiže ostanú aj vo veliacej pozícii v rámci sektoru v Iraku," povedal.

SR nechce byť podľa Bulíka len požívateľom bezpečnosti a prostredia, ktoré poskytuje členstvo v NATO a Európskej únii, ale tiež chce byť serióznym prispievateľom a partnerom.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika