Ekumenická rada cirkví v SR má nového predsedu

Biskupa Východného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) Igora Mišinu zvolili za nového predsedu Ekumenickej rady cirkví v SR (ERC v SR) na ďalšie dvojročné volebné obdobie. Rozhodli o tom delegáti Valného zhromaždenia ERC v SR na zasadnutí v Banskej Bystrici 20. apríla 2005. Podpredsedom ERC v SR sa stal zástupca biskupa Reformovanej kresťanskej cirkvi (RKC) na Slovensku Ján Semjan. Dnes o tom informoval generálny tajomník ERC v SR Ondrej Prostredník.

Ústrednou témou tohtoročného Valného zhromaždenia ERC v SR boli možnosti spolupráce cirkví pri riešení problému chudoby na Slovensku. Cirkvi chcú ponúknuť ľuďom postihnutým chudobou dobré slovo, chlieb a poznanie. Programové línie ERC v SR na obdobie do roku 2007 sa preto orientujú na posilnenie spolupráce cirkví pri formulovaní pastorálnej odpovede na fenomén chudoby. Spoločný študijný projekt v spolupráci s teologickými fakultami prinesie konkrétne výstupy v príprave pracovníkov cirkví pre službu ľuďom postihnutým chudobou. Cirkvi sa tiež rozhodli posilniť koordináciu doterajších aktivít svojich diakonických a charitatívnych zariadení, ktoré sa zameriavajú na pomoc chudobným. Práve Ekumenická rada cirkví môže pomáhať pri zastrešovaní menších a ojedinelých úspešných aktivít v prostredí cirkví a pomôcť im účinnejšie vykonávať činnosť v tejto oblasti. Podporou trvalého vzdelávania v cirkvách chce ERC v SR zlepšiť prístup k vzdelávaniu aj pre nižšie príjmové vrstvy obyvateľstva. Tieto ciele budú dopĺňať doterajšie základné aktivity, v ktorých budú cirkvi prostredníctvom ERC v SR aj naďalej pokračovať, informoval Ondrej Prostredník.

ERC v SR má osem riadnych členov, sú to: ECAV, Reformovaná kresťanská cirkev, Pravoslávna cirkev, Evanjelická cirkev metodistická, Bratská jednota baptistov, Cirkev bratská, Cirkev československá husitská v SR a Starokatolícka cirkev.

Členmi - pozorovateľmi ERC v SR sú Rímskokatolícka a Gréckokatolícka cirkev zastúpené Konferenciou biskupov Slovenska (KBS), Apoštolská cirkev a Cirkev adventistov siedmeho dňa.

SME

obsah | Slovenská republika