Vládu bude zostavovať Dzurinda

Líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda dostal dnes predpoludním od prezidenta SR Rudolfa Schustera poverenie zostaviť vládny kabinet. Po vymenovaní tak Dzurinda bude slovenskej vláde predsedať už druhé volebné obdobie. Jeho SDKÚ kreuje stredopravú koalíciu s SMK, KDH a ANO, v parlamente bude disponovať 78 poslaneckými mandátmi.

Prezident dal v pondelok túto možnosť lídrovi víťazného HZDS Vladimírovi Mečiarovi s tým, že bude rešpektovať, ak šéf HZDS získa podporu aspoň 76 poslancov novozvoleného zákonodarného zboru. Mečiar dnes hlavu štátu informoval, že sa mu nepodarilo nájsť koaličného partnera.

SDKÚ, SMK, KDH a ANO vedú od nedele koaličné rokovania, Smer Mečiarovu ponuku rokovať odmietol, o slovenských komunistov, ktorí sa dostávajú do parlamentu po 13 rokoch v mimoparlamentnej opozícii, hnutie neprejavilo záujem. Odporúčanie hlavy štátu teda automaticky prechádza na stranu, ktorá vyšla z parlamentných volieb ako druhá, a tou je SDKÚ.

Novú vládu by mal prezident vymenovať po skončení koaličných rokovaní a podpísaní Koaličnej dohody, v každom prípade by mala byť zostavená do ustanovujúcej schôdze Národnej rady SR. Tú by mal podľa zákona prezident zvolať do tridsiatich dní od konania parlamentných volieb.

Rozhodnutie prezidenta posunúť poverenie rokovať o zostavení vlády Dzurinda ocenil a vníma ho ako snahu vnášať na Slovensko politickú kultúru. V tejto súvislosti dodal, že najlepšie pre SR bude, ak v parlamente síce budú politické prestrelky medzi koalíciou a opozíciou, ale na kultúrnej úrovni. Dzurinda zdôraznil, že sa osobne bude usilovať o korektný vzťah medzi koalíciou a opozíciou a dodal, že demokratická opozícia dostane v parlamente také postavenie aké jej prináleží. Potrebu korektného vzťahu koalície a opozície vysvetlil Dzurinda slovami: "Čakajú nás veľmi vážne skúšky, počnúc referendom o vstupe do EÚ a končiac možno aktivitami súvisiacimi so vstupom do NATO a EÚ".

Dzurinda prezidenta informoval aj o stave rokovaní o zostavení vlády.

"Hovoril som iba na takej úrovni, akú mi umožňuje stav rokovaní," povedal Dzurinda a dodal, že stredo-pravé strany dosiahli pokrok pri formovaní budúcej vlády. "Sme veľmi blízko k cieľu, aby sme poznali, ktorá strana aký ministerský post obsadí." Keď budú uzavreté dohody v koalícii aj v programovej oblasti, pristúpia aj ku konkrétnym menám. "Občas sa už teraz pri rozhovoroch nejaké meno objaví," povedal Dzurinda. Zároveň vyjadril presvedčenie, že rokovanie o zostavení budúcej vlády ukončí pravica do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb. "Bol by som rád, keby to bolo včaššie," vyhlásil Dzurinda.

O budúcej vláde povedal, že niektoré reformy urýchli, iné naštartuje. "Koalícia bude ideovo nepomerne užšia ako bola tá spred štyroch rokov," povedal Dzurinda a dodal, že sa štyrom stranám podarí efektívnejšie vykonávať vládny program. Novinári sa Dzurindu pýtali, prečo nemôže byť predsedom parlamentu predstaviteľ druhej najsilnejšej koaličnej strany, predseda SMK Béla Bugár.

"Nemám s tým najmenší problém. Ak budeme vnášať do formovania ústavných funkcií národnostné akcenty, nebudeme robiť dobre," zdôraznil Dzurinda a dodal, že obsadenie tejto funkcie ako aj iných bude výsostne vecou politických dohôd. Vysvetlil to na princípe politických siločiar, ktoré sú prítomné pri takýchto diskusiách. "Až komplexné zváženie takýchto siločiar nám dá konečnú výslednicu, čo by bolo pre Slovensko najlepšie," dodal Dzurinda.

Markiza.sk

obsah | Slovenská republika