Dzurinda prezradil podrobnosti o "skupinke"

"V minulých týždňoch som veľmi dôrazne zasiahol voči vplyvnej lobistickej skupine," vyhlásil premiér Mikuláš Dzurinda pred novinármi po rokovaní Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu SIS. Práve pred členmi tohto výboru totiž vysvetľoval svoje konanie uplynulých dní a týždňov, ktoré súvisí s kauzou "skupinka" a vyvrcholilo až odvolaním riaditeľa Národného bezpečnostného úradu Jána Mojžiša.

"Som presvedčený, že jedným zo zámerov tejto skupiny bolo odvolanie Ladislava Pittnera a získanie vplyvu v Slovenskej informačnej službe. "Ja však tejto lobistickej skupine nikdy nenaletím," vyhlásil Dzurinda. Pripomenul, že práve odvolanie Jána Mojžiša bolo veľmi dôležitým krokom, aby skupina nemohla už ďalej pôsobiť. Kto však v tejto skupine je, novinárom nepovedal. Vyhlásil iba, že v jej jadre stojí firma, ktorá sa často spomína v médiách a podrobnosti povedal orgánom činným v trestnom konaní.

Hlavným motívom skupiny boli podľa premiéra peniaze. "Metódy, ktoré k nim majú viesť, sa opierajú o kontakty so štátnymi úradníkmi, agentúrami a médiami. Skupina sa orientovala hlavne na štátne zákazky tým, že zneužívala kontakty so štátnymi úradníkmi a usilovala sa o získanie vplyvu v politických stranách", povedal premiér. Dzurinda tiež vyhlásil, že naďalej bude veľmi dôrazne bojovať proti korupcii. "Boj proti korupcii a klientelizmu nemôže nikdy byť bez kriku a želám si, aby sme ten krik vedeli čítať. Nie som taký naivný, že keď pichnem do osieho hniezda, budem si myslieť, že osy nebudú štípať. Štípu, veľmi štípu a ja viem, že má zmysel to vydržať," poznamenal. Dzurinda.

Pred členmi výboru i novinármi opätovne vyhlásil, že riaditeľ SIS Ladislav Pittner má jeho dôveru. "Je to čestný, charakterný muž a profesionál na svojom mieste," povedal. Dodal, že Pittnerova informácia o Mojžišovi nebola podnetom na jeho predstavu o skupinke, ale iba dokreslením mozaiky. "Keď mi Pittner túto informáciu o Mojžišovi dal, správal sa nielen charakterne a profesionálne, ale aj v zmysle zákona," vyhlásil premiér. Keď exriaditeľ NBÚ tvrdí, že lobistická skupina stojí aj za premiérom, podľa Dzurindu klame. "Nech túto skupinu pomenuje," vyhlásil premiér a na novinársky argument, že Mojžiš viac ráz spomenul exministra dopravy Gabriela Palacku sa spýtal: "Palacka je názov firmy?" a dodal - "len samá hmla, samá lož, samé zavádzanie". Informácie o rokovaní SIS a Vojenského obranného spravodajstva (VOS), na ktorom podľa viacerých politikov SIS údajne žiadala o spoluprácu na získavanie informácií o Mojžišovi, premiér nedostal. Napriek tomu si však myslí, že SIS konala v súlade so zákonmi.

Kontrolný výbor sa s premiérom dohodol, že na rokovanie Bezpečnostnej rady SR, ak to zákon umožní, bude pozývať riaditeľov SIS, VOS a NBÚ. Spolu s ministrami obrany a vnútra by práve toto mala byť podľa premiéra platforma, kde si bezpečnostné zložky zjednotia svoje stanoviská. Ako po skončení rokovania výboru novinárov informoval jeho predseda Viliam Soboňa, v kauze skupinka výbor zatiaľ neprijal konkrétne závery, pretože si musí ešte vypočuť riaditeľa SIS. Prijal odporúčanie, že by sa mal zmeniť zákon o SIS a zákon o ochrane utajovaných skutočností. Ten musí mať v sebe zapracovanú možnosť súdnej kontroly previerok NBÚ. Premiér podľa jeho slov s tým súhlasil. Ako Soboňa tiež novinárom povedal, naďalej je presvedčený, že skupinka existuje.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika