Premiéra SR volby v Česku potešili

"Výsledky vlieb v ČR vytvárajú predpoklady na dobrú spoluprácu. Nielen z pohľadu ďalších bilaterálnych vzťahov, ale aj z pohľadu pokračovania v dobrej, úspešnej spolupráci v rámci Visegrádskej štvorky výsledky týchto volieb vytvárajú pre to naozaj dobré predpoklady," povedal premiér SR.

Výsledky parlamentných volieb v Českej republike vytvárajú podľa premiéra SR a predsedu SDKÚ Mikuláša Dzurindu dobré predpoklady na ďalšiu spoluprácu oboch krajín.

"Nielen z pohľadu ďalších bilaterálnych vzťahov, ale aj z pohľadu pokračovania v dobrej, úspešnej spolupráci v rámci Visegrádskej štvorky výsledky týchto volieb vytvárajú pre to naozaj dobré predpoklady," povedal premiér pred novinármi. Poblahoželal svojmu českému kolegovi Milošovi Zemanovi k víťazstvu jeho strany a dodal, že čoskoro tak učiní aj osobne.

Vo voľbách do poslaneckej snemovne v ČR zvíťazila Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) so ziskom 30,2 percenta hlasov. Druhá priečka patrí Občianskej demokratickej strane (ODS), ktorej odovzdalo hlas 24,47 percenta voličov. Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) získala 18,51 percenta hlasov a Koalícia (KDÚ-ČSL a US-DEU) 14,27 percenta hlasov. ČSSD obsadí v snemovni 70 kresiel, ODS 58, KSČM 41 a Koalícia 31. Počas dvoch dní prišlo k urnám 58 percent oprávnených voličov.

(mk) ,PRAVDA

obsah | Slovenská republika