Ľudia s dvojakým občianstvom si môžu zvoliť podobu priezviska

Slovenskí občania, ktorí majú ďalšie štátne občianstvo, budú môcť od budúceho roka používať svoje priezvisko v podobe, ktorá je v súlade s právom alebo tradíciou ich druhej krajiny.

Vyplýva to z novely zákona o mene a priezvisku, ktorú v utorok schválil parlament. Zosúladiť sa tak má slovenské právo s rozsudkom Európskeho súdneho dvora.

Novela zároveň presúva rozhodovanie pri zmene mena a priezviska z obcí na obvodné úrady. Dôvodom je podľa ministerstva vnútra výrazné zhoršenie kvality rozhodovania v tejto oblasti po prechode kompetencií do pôsobnosti obcí, ktoré sú matričnými úradmi.

Právna úprava stanovuje možnosť, aby si každý občan mohol sám určiť druhé a tretie meno po dovŕšení 18 rokov veku oznámením matričnému úradu, pokiaľ mu ho neurčili rodičia. Dopĺňa sa tak platný stav, keď sa osobe narodenej na Slovensku môže určiť viac mien, a to aj cudzojazyčných, najviac však tri mená.

Novela má zrušiť aj pravidlo, podľa ktorého sa meno dieťaťa do času, kým nie je určené otcovstvo, určuje vyhlásením matky, čo umožňuje dieťaťu získať iné meno po určení otcovstva. Úpravu zaviedol nový zákon o rodine účinný od februára 2005. Rodičia aj po určení otcovstva budú mať možnosť požiadať o povolenie zmeniť meno dieťaťa. Nová úprava by po podpísaní prezidentom mala začať platiť od 1. februára 2006.

Parlament schválil aj novelu zákona o matrikách, ktorá reaguje na problémy z aplikačnej praxe. Zápis v matrike bude podľa nej musieť byť od budúceho roka vykonaný bezodkladne, najneskôr však do dvoch mesiacov od oznámenia o narodení, uzavretí manželstva či oznámenia o úmrtí. Zápis v osobitnej matrike, ktorá eviduje narodenia, uzavreté manželstvá a úmrtia štátnych občanov mimo územia Slovenska sa bude musieť uskutočniť do troch mesiacov. Cudzinci bez trvalého pobytu, ktorí na Slovensku obchodujú, študujú alebo dovolenkujú, budú môcť uzavrieť manželstvo na ktoromkoľvek matričnom úrade. Podľa doterajšej úpravy nemali možnosť uzavrieť manželstvo na území Slovenska cudzinci bez trvalého pobytu na Slovensku. Novela by po podpísaní prezidentom mala vstúpiť do platnosti 1. februára 2006.

TASR

obsah | Slovenská republika