Vyrobil nôž za štvrť milióna

Nôž nemusí byť iba nebezpečná zbraň, ale i dych vyrážajúce umelecké dielo. V Košiciach sa stretli výrobcovia umeleckých nožov, ktorí na svojich detailných dielach pracujú často aj niekoľko mesiacov. Tie najdrahšie kúsky môžu stáť až 7 000 eur.

"Nože robím najmä pre potešenie, hoci sa tým aj živím. Robím si všetko sám - dizajn, zháňam materiály," hovorí Štefan Albert z Fiľakova, ktorý sa môže pochváliť ocenením za najkrajší nôž na výstave. "Pracoval som na ňom 4 mesiace. Vložené sú v ňom aj zlato a tyrkys," prezradil nožiar. Takýto nožík si však nemôže kúpiť ktokoľvek. Jeho cena je totiž 7-tisíc eur, čo je približne 255-tisíc Sk.

Na výstavu prišiel Š. Albert aj s manželkou Veronikou, ktorá potvrdila staré porekadlo o obuvníkových bosých deťoch: "Nože v kuchyni máme väčšinou tupé, manžel ich nestíha brúsiť. Namiesto neho to robí otec."

Štefan Albert vyskúšal aj netradičnú metódu ozdobovania nožov - scrimshaw. "Podobá sa to tetovaniu - obrazec vytváram malými bodkami," dodal nožiar. Chladné zbrane učarovali aj Ľubošovi Majanovi z Rimavskej Soboty. Ani na jeho nožoch nechýbali 14- alebo 18-karátové zlato, jantár, striebro či perleť. Ceny jeho výtvorov začínajú pri 40-tisíc Sk. "Ťažko sa mi lúči s každým nožom, ktorý vyrobím," posťažoval sa Ľ. Majan.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika