SR a ČR by mali v EÚ spolupracovať

Slovensko a Česká republika by pri presadzovaní svojich finančných záujmov v rámci Európskej únie mali postupovať spoločne. Zhodli sa na tom na svojom prvom stretnutí český premiér Jiří Paroubek a predseda NR SR Pavol Hrušovský. O finančnej perspektíve EÚ na roky 2007-2013 bude rokovať Európska rada na júnovom summite, ktorý sa začne 16. júna tohto roku.

Hrušovský vyjadril presvedčenie, že vyšehradská skupina by pri podobných príležitostiach "mala ťahať za jeden povraz", uvádza sa v informácii o stretnutí, ktorú poskytol hovorca predsedu NR SR Michal Dyttert. Formovanie spoločnej pozície krajín V4 bude Hrušovský presadzovať aj na stretnutiach s predsedom vlády Mikulášom Dzurindom a ministrom zahraničných vecí Eduardom Kukanom.

Paroubek a Hrušovský si v polhodinovom rozhovore vymenili aj názory na proces ratifikácie európskej ústavnej zmluvy. Podľa Paroubka česká vláda príde na júnové zasadnutie Rady EÚ s požiadavkou predĺžiť čas na ratifikáciu dokumentu.

Proces je zabrzdený, myslí si, naopak, Hrušovský. Podľa neho predsedovia vlád členských krajín EÚ by mali na rade venovať energiu predovšetkým rokovaniam o prerozdelení rozpočtu EÚ na roky 2007-2013. Bol by to podľa predsedu NR SR signál, že napriek kríze spôsobenej odmietnutím euroústavy vo Francúzsku a Holandsku je únia "schopná pokračovať ďalej a rozhodovať".

PRAVDA

obsah | Slovenská republika