Úspešná spolupráca lekárov z ČR a SR

Unikátnu operáciu krčnej chrbtice urobili v novozámockej neurochirurgickej klinike špecialisti z libereckej nemocnice. Operovali pacientku s ťažkou deformáciou krčnej chrbtice po rozsiahlom nádore. Libereckému neurochirurgovi Petrovi Suchomelovi a traumatológovi Richardovi Lukáčovi sa pokus o náročnú rekonštrukciu krčnej chrbtice vydaril. Spolu so slovenskými odborníkmi urobili aj neobvyklý operačný zákrok pri stabilizácii krčnej chrbtice v oblasti miechy.

Podľa Bruna Rudinského, prednostu neurologickej kliniky, spolupráca českých a slovenských expertov trvá už dlhšie. Nedávno spolu po prvý raz na Slovensku operačne nahradili dvanásty hrudný stavec. "Niektorých pacientov vozíme na veľmi komplikované zákroky do Liberca. Vzájomne si pomáhame. V medicíne hranice neexistujú," uviedol Rudinský.

V neurologickej klinike, ktorá sa v utorok stala pracoviskom Trnavskej univerzity, má v najbližšom období vzniknúť národné centrum pre ochorenia chrbtíc. Na tomto pracovisku odoperujú najviac pacientov s týmito ochoreniami - až do 700 ročne. V Nových Zámkoch začali ako prví na Slovensku používať pri operačných zákrokoch na krčných chrbticiach biokeramické náhrady. Tím pod vedením docenta Rudinského pracoval aj na medzinárodnom projekte ťažkých úrazových stavov, ktorý koordinoval známy newyorský neurologický inštitút. Napriek súčasnej zložitej situácii s financovaním nemocníc dosiaľ na tomto špičkovom pracovisku neodmietli nijakého pacienta. Čakacie lehoty, okrem urgentných prípadov, sa však pre veľký záujem o hospitalizáciu pohybujú okolo dvoch mesiacov. "Vlani sme operovali pacientov zo 60 okresov. Naši pacienti idú po náročných operáciách domov už na tretí-štvrtý deň. Nikto nám nemôže vyčítať nerešpektovanie ekonomiky," uviedol Rudinský.

OĽGA PREKOPOVÁ

obsah | Slovenská republika