Žiaden Slovák nedostane v Česku azyl

Žiaden slovenský občan nedostal a pravdepodobne ani v budúcnosti nedostane politický azyl v Českej republike, pretože na to neexistuje zákonný dôvod. Povedal to vicepremiér Pál Csáky v súvislosti s prílevom slovenských Rómov do susednej ČR, kde časť z nich žiada o azyl.

Odmietol však konkretizovať počet azylantov. Podľa medializovaných informácií od začiatku roka požiadalo o azyl okolo 900 slovenských Rómov. Oveľa viac je však tých, ktorí do ČR pricestovali za svojimi príbuznými a úrady o nich nevedia.

Csáky potvrdil, že jeho úrad disponuje informáciou o odhadovanom počte rómskych migrantov v ČR, kam odchádzajú najmä po zavedení prísnejších pravidiel pre vyplácanie sociálnych dávok na Slovensku. "Máme určité čísla, ktoré nám dala česká strana s požiadavkou, aby sme to považovali za internú informáciu," zdôraznil vicepremiér. Na margo odhadov v médiách, ktoré uvádzajú až 20 tisíc vysťahovaných Rómov zo Slovenska, však uviedol, že čísla od českej strany sú korektnejšie a presnejšie.

Situácia sa podľa neho monitoruje a už v novembri by sa v Bratislave malo uskutočniť rokovanie slovensko-českej komisie, ktorá je reakciou na rómsky exodus. Komisiu zriadil Csáky so svojim českým partnerom Petrom Marešom.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika