Do civilu dnes odišlo posledných 214 vojakov

Do civilu dnes odišlo posledných 214 vojakov základnej vojenskej služby. Na Slovensku sa tak skončila éra povinnej vojenskej služby a budeme mať už iba profesionálne ozbrojené sily.

S poslednými "záklaďákmi" sa prišli rozlúčiť do Vajnor minister obrany Juraj Liška a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Ľubomír Bulík.

V armáde slúži v súčasnosti takmer 16 tisíc profesionálov. Cieľom je dosiahnuť ku koncu budúceho roku stav približne 20 tisíc vojakov.

Poslední vojaci základnej služby narukovali v júlovom nástupnom termíne. Vojenskú prísahu zložili po mesačnom základnom výcviku 29. júla v Kežmarku a Vajnoroch.

Minister obrany rozkazom pozastavil ďalšie povolávanie brancov na vojenčinu 15. júla počas hudobného festivalu Pohoda v Trenčíne. Legislatívne upravuje koniec vojenčiny a nástup profesionálnej armády balík troch zákonov - o brannej povinnosti, alternatívnej službe v čase vojny a vojnového stavu a novela ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny a výnimočného stavu, ktoré nadobudnú účinnosť od 1. januára 2006.

TASR

obsah | Slovenská republika